Advieslijn 03 808 22 99

Doelgroepvermindering eerste aanwerving verlengd!

Geschreven op ma 10 mei, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Doelgroepvermindering eerste aanwerving verlengd!

Wanneer je één of meerdere assistenten in dienst neemt via een sociaal secretariaat, word je volgens de wet een werkgever. Werkgevers moeten normaal gezien RSZ-basisbijdragen betalen voor hun werknemers. Gelukkig is er de doelgroepvermindering eerste aanwerving, een vrijstelling van de RSZ-basisbijdragen voor de eerste werknemer. 

Wat is de doelgroepvermindering eerste aanwerving?

Ben je net gestart met je budget? Ga je voor het eerst een assistent in dienst nemen via een sociaal secretariaat? Dan heb je recht op de doelgroepvermindering eerste aanwerving. Dit is een vrijstelling van de RSZ-basisbijdragen, wat betekent dat je geen RSZ-basisbijdragen betaalt voor de eerste werknemer die je aanneemt via een sociaal secretariaat.

Als je meer dan één assistent in dienst neemt, heb je geen recht op een vrijstelling maar op een vermindering van deze RSZ-basisbijdragen. Dit geldt voor de tweede tot en met de zesde werknemer.

De maatregel doelgroepvermindering wordt verlengd.

Vroeger beperkte de regering deze maatregel steeds in de tijd. Zo gold de vrijstelling doelgroepvermindering tot voor kort tot eind 2020.

Nu hebben we officieel bericht gekregen dat deze vrijstelling verlengd wordt voor 2021 én dat de regering de goedkeuring voor deze maatregel niet meer beperkt in de tijd. Je zal dus ook in 2021 kunnen genieten van deze vrijstelling voor de eerste aanwervingen.

Wel heeft de regering aangekondigd dat ze deze maatregel dit jaar verder gaan bestuderen. Wijzigingen in de toekomst kunnen we dus helaas niet uitsluiten.

Wanneer heb je recht op de doelgroepvermindering?

  • Wanneer je voor het eerst een werknemer aanneemt die (gedeeltelijk) aan de sociale zekerheid onderworpen is, heb je recht op de vrijstelling doelgroepvermindering
     
  • Bijkomende vereiste is dat je gedurende 4 opeenvolgende kwartalen (dus één jaar), voorafgaand aan het kwartaal van de aanwerving geen werknemers tewerkstelde die (gedeeltelijk) aan de sociale zekerheid onderworpen waren.

    Een voorbeeld: Je assistent start op 25 april 2021 via een sociaal secretariaat. Het nieuwe kwartaal startte op 1 april 2021. Dan kijk je 4 kwartalen terug. Je hebt dus recht op de doelgroepvermindering eerste aanwerving als je tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 geen werknemers in dienst had die aan de RSZ onderworpen waren, bijvoorbeeld omdat je toen assistentie had via interim.

Hoelang geldt deze vrijstelling?

Voor een eerste aanwerving geldt de vrijstelling doelgroepvermindering nu onbeperkt. Dat betekent dat je voor je eerste werknemer nooit de RSZ-basisbijdragen moet betalen.

Voor de tweede tot de zesde werknemer is de doelgroepvermindering nog steeds beperkt in de tijd. Meer info hierover kan je vragen aan je sociaal secretariaat.

In het verleden was de vrijstelling wel beperkt in de tijd. Meer info hierover lees je bij ‘Wat als ik al een doelgroepvermindering kreeg in het oude, in de tijd beperkte, systeem?’

Behoud je de doelgroepvermindering bij overgang naar meerderjarigheid?

Heeft je kind een PAB? En genieten jullie nu al van de doelgroepvermindering eerste aanwerving? Wat gebeurt er dan bij overgang naar het PVB? Verandert er iets als de persoon met handicap 18 jaar wordt en zelf werkgever wordt?

Als de doelgroepvermindering eerste werknemer al verworven was in het PAB kan deze worden overgezet. Dit gaat echter niet automatisch. Als budgethouder contacteer je daarvoor best jouw sociaal secretariaat. Zij geven dit door aan  de RSZ en vragen toestemming om de doelgroepvermindering na overgang meerderjarigheid te behouden. De RSZ keurt dit steeds goed.

Wat als je al een doelgroepvermindering kreeg in het oude, in de tijd beperkte, systeem? Heb je opnieuw recht op deze vrijstelling als je als werkgever meerderjarig wordt?

Vroeger was de vrijstelling doelgroepvermindering eerste aanwerving beperkt in de tijd. De vrijstelling gold enkel voor een aantal kwartalen, maar daarna stopte de doelgroepvermindering eerste aanwerving.

Wat gebeurt er nu wanneer je al doelgroepvermindering kreeg in het oude systeem en nu overgaat van PAB naar PVB?

In principe wordt de persoon met handicap nu zelf budgethouder en is er dus sprake van een nieuwe werkgever. Toch heropent dit helaas niet het recht op de vrijstelling doelgroepvermindering eerste aanwerving, omdat de persoon met handicap dezelfde blijft.

Zit je in deze situatie en wens je het recht te heropenen? Dan kan dit enkel als je gedurende 4 opeenvolgende kwartalen geen werknemers tewerkstelt die aan de sociale zekerheid onderworpen zijn. Voor meer informatie hierover, zie ‘Wanneer heb je recht op de doelgroepvermindering?’.

Heb je nog verdere vragen?

Contacteer onze advieslijn. Zij helpen je graag verder met algemene vragen over de doelgroepvermindering. Voor meer specifieke vragen over de doelgroepvermindering in jouw dossier contacteer je best jouw sociaal secretariaat.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord