Advieslijn 03 808 22 99

Doe je momenteel geen beroep op je voorziening, maar ben je voltijds thuis?

Geschreven op wo 22 april, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Doe je momenteel geen beroep op je voorziening, maar ben je voltijds thuis?

Ontvang je een Persoonsvolgend Budget (PVB)? Dan heb je recht op 8,5% extra PVB voor de (extra) kosten die je nu maakt voor je zorg en ondersteuning tijdens deze COVID19-periode.

OPGELET. De financiële compensatie is op 30 september verhoogd naar 25.5%.

 

Financiële compensatie van 8,5%

Door de sluiting van je voorziening (dagcentrum, leefgroep,…) ben je voltijds thuis sinds 14 maart. En heb je dus thuis de nodige zorg en ondersteuning voltijds nodig. Om deze zorg en ondersteuning thuis te organiseren, krijg je een financiële compensatie van het VAPH. Deze compensatie krijg je zowel als je normaal halftijds of voltijds beroep deed op je voorziening.
Om de compensatie tijdens deze COVID19-periode te kunnen krijgen sluit je een overeenkomst af met een persoon of dienst voor hulp thuis. De startdatum van deze COVID19-periode is 14 maart, de einddatum is nog niet gekend.

Welke stappen zet je om deze 8,5% te krijgen?

Om de compensatie tijdens deze COVID19-periode te kunnen krijgen volg je volgende stappen:

 1. Sluit een overeenkomst af met een persoon of dienst voor hulp thuis. Welke soorten overeenkomsten je kan afsluiten lees je verder in dit artikel.
 2. Bezorg je rekeningnummer via het formulier "Gegevens van het rekeningnummer voor de financiële compensatie in het kader van COVID-19" aan Team Budgetbesteding van het VAPH of via mijnvaph.
 3. Bezorg de gegevens van je overeenkomst via het formulier ‘Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash’ of via mijnvaph.be
 4. Bij de taakomschrijving schrijf je dat het gaat om een overeenkomst dat je hebt afgesloten in het kader van COVID-19.
 5. Je betaalt de facturen van de personen of diensten waarmee je een overeenkomst hebt afgesloten.
 6. Je dient de betaalde kosten in bij het VAPH via een kostenstaat of mijnvaph.be
 7. Het VAPH betaalt uw kosten terug op het rekeningnummer dat je hebt doorgegeven (stap 1) tot maximaal 8,5 % van uw jaarbudget. Het VAPH rekent 8,5% op je jaarbudget. 
 8. Hou je overeenkomsten, facturen, rekeninguittreksels of bewijsstukken thuis bij voor een eventuele controle van het VAPH.


Welke soort contracten kan je afsluiten?

Er zijn verschillende manieren om met iemand een overeenkomst af te sluiten. We maken een verschil tussen overeenkomsten die er voor zorgen dat de assistent een ‘echt’ loon krijgt en dus belastingen moet betalen op dit loon en overeenkomsten waar de assistent geen echt loon krijgt, maar dus ook geen belastingen moet op betalen.

De persoon die je zoon of dochter helpt ontvangt een loon en betaalt hierop belastingen:

 • een overeenkomst met een familielid tot de tweede graad of met een gezinslid. Dit kan via een sociaal secretariaat (bvb securex) of interimkantoor (bvb Agilitas). Werk je nog niet met een sociaal secretariaat? Neem dan contact op met een interim-kantoor, zodat je overeenkomst snel in orde is. Bij een sociaal secretariaat vraagt dit iets meer tijd en administratie.
 • een arbeidsovereenkomst met een persoonlijke assistent via een sociaal secretariaat of interimkantoor. Werk je nog niet met een sociaal secretariaat? Neem dan contact op met een interim-kantoor, zodat je overeenkomst snel in orde is. Bij een sociaal secretariaat vraagt dit iets meer tijd en administratie.
 • een overeenkomst met een dienstencheque-bedrijf. Als persoon met een handicap heb je recht op 2000 dienstenchequs per jaar. Klik hier voor meer informatie.
 • een overeenkomst met een organisatie of voorziening die budgethouders van een persoonlijke assistent voorziet bvb een dienst voor gezinshulp. Woon je in Oost-Vlaanderen? Elke inwoner van Oost-Vlaanderen die zijn thuiszorg niet langer zelf kan organiseren, kan contact opnemen met twee bestaande zorgcentrales op het nummer van I-mens 078/15 25 35 (bij voorkeur aanmelden van leden van volgende ziekenfondsen: liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteiten) en De Zorglijn 078/152 152 (een samenwerking van CM, Familiehulp, Familiezorg O.-Vl., Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en Thuiszorgwinkels GOED).
 • een overeenkomst met een zelfstandige


De persoon die je zoon of dochter helpt ontvangt een vergoeding, maar betaalt hierop geen belastingen:

 • een overeenkomst met een vrijwilliger via vrijwilligersorganisatie. Voor meer informatie klik hier
 • een overeenkomst met iemand die bijklust via deeleconomie. Meer informatie over deeleconomie vind je hier.
 • een overeenkomst met een wijk-werkkantoor om iemand te sturen die klusjes doet

Een overeenkomst met een vergunde zorgaanbieder van het VAPH:

De covid-middelen kunnen ook gebruikt worden om 1 op 1 ondersteuning te betalen die wordt gegeven door een vergunde zorgaanbieder. 
Dit kan zowel met een vergunde zorgaanbieder waar je nog geen overeenkomst mee had lopen of als uitbreiding op een reeds lopende overeenkomst in het kader van 1 op 1 ondersteuning. 

En wat met mijn overeenkomst met mijn voorziening?

Ook al krijg je nu geen ondersteuning van je voorziening tijdens de COVID19-periode, blijft de overeenkomst wel doorlopen. Je betaalt geen maandelijks bijdrage of woon-en leefkosten. 

Betaal je via een voucher?

De voucher blijft doorlopen, deze wordt dus niet aangepast omdat je momenteel geen beroep doet op de voorziening. Het personeel daar moet immers tewerkgesteld blijven tijdens de periode van het coronavirus.

Betaal je cash?

De voorziening maakt de factuur op zoals afgesproken in de overeenkomst die van toepassing was op 13 maart. Dit is de dag voor de start van de COVID19-periode.
Je betaalt deze factuur van je budget en registreert ze als cashkosten, zoals je normaal ook doet.

Hulp nodig?

In deze tijden heb je wel andere dingen aan je hoofd dan een expert in administratie te worden. Neem hiervoor contact op met onze advieslijn of met één van onze coaches. Zij zullen je gidsen op administratief vlak. Maar ook bij het vinden van geschikte assistentie die nu zo broodnodig is.

Contacteer daarvoor gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord