Advieslijn 03 808 22 99

Dit staat in het regeerakkoord over personen met een handicap

Geschreven op di 1 oktober, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Dit staat in het regeerakkoord over personen met een handicap

We lezen voor jou het regeerakkoord al een eerste keer en dit is wat wij er nu als grote lijnen uithalen. Het document telt 300blz, waarvan een 20 tal over Welzijn. Maar let op: in het regeerakkoord vinden we nog steeds geen cijfers, bijvoorbeeld over het geld dat de nieuwe regering aan de wachtlijsten wil besteden.

Aanpak van de wachtlijsten

Er komt geld om de wachtlijsten zo snel als mogelijk terug te dringen. De nieuwe regering wil mensen snel een eigen budget op maat toekennen. Wat mogen we verwachten?
• een aanpassing van het systeem voor de automatische toekenning van budgetten bij (bijvoorbeeld de budgetten die toegekend worden via spoedprocedure of in noodsituaties, of bij de overgang van minderjarigen naar meerderjarigen).
• mensen in de hoogste prioriteitengroep (prioriteitengroep 1) krijgen binnen een bepaalde termijn ook effectief een budget
• een beter beeld krijgen van de zorgvragen van de mensen in  prioriteitengroep 3 (de laagste prioriteitengroep).
• Er komen ook extra middelen voor de uitbreiding van de rechtstreeks toegankelijke hulp.

Het is goed dat de nieuwe regering verder inzet op budgetten op maat en werk wil maken van de wachtlijst. Maar de tekst is  voor ons nog erg vaag. Hoeveel geld komt er dan? Waarvoor wil men dat gebruiken? Wat met de ouders die al jaren wachten op een PAB voor hun kind? Hoeveel geld wil men nog inzetten op het zorgbudget (BOB) en op de rechtstreeks toegankelijke hulp?

Nu gaan beschamende getallen rond tussen de 220 en270 miljoen euro. We zagen dit nog niet bevestigd in het regeerakkoord. Jan Jambon, de nieuwe minister president, kiest er blijkbaar voor om iedereen nog in het ongewisse te laten. Of is hij bang om in zijn kaarten te laten kijken?
Stel dat de regering 270 miljoen voorziet zoals nu de ronde doet, dan zal er alleszins geen sprake zijn van een snelle terugdringing van de wachtlijsten. 

Lees hier onze reactie op de aanpak van de wachtlijsten van de nieuwe regering.

Verder met het PVF-systeem

De nieuwe Vlaamse regering gaat verder met het PVF-systeem. Dat is positief. Eigen regie, het aanbod afstemmen op de vraag van mensen met een specifieke zorgbehoefte, werken persoonsvolgende budgetten en zorg op maat, …
• Er komt een evaluatie en een bijsturing van dat systeem, zoals bijvoorbeeld een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure. De middelen die hierdoor vrijkomen gaan naar extra persoonsvolgende budgetten.
• Het proces van ondersteuningsvraag - ondersteuningsplan - ondersteuning wordt één geheel. Het ondersteuningsplan is flexibel.
• De diensten ondersteuningsplan worden daarvoor versterkt. 

In de tekst staan ook een aantal regels over de besteding van het PVB.
• Men wil het voor budgethouders gemakkelijker maken om zelf het budget te besteden en te beheren.
• Je zal het budget verder kunnen besteden zoals nu.
• Budgethouders krijgen meer duidelijkheid over het concrete aanbod en de kostprijzen van zorgaanbieders

Vanaf 2020 komt er een PVF-systeem voor minderjarigen. Alle handen aan dek dus.

Meer samenwerking en minder overheidsinstanties

De nieuwe Vlaamse regering zet duidelijk in op meer samenwerking over alle sectoren en doelgroepen heen.
• Op termijn komt de verantwoordelijkheid rond personen met een handicap samen met die voor mensen met andere langdurige zorgbehoeften zoals ouderen en mensen met geestelijke gezondheidsproblemen.
• Het VAPH wordt een onderdeel van het nieuwe agentschap rond Zorg, inclusief de Vlaamse sociale bescherming.
• Voor kinderen en jongeren komt op termijn alles onder één agentschap Opgroeien
• De Vlaamse sociale zekerheid wordt op deze manier verder uitgebouwd tijdens deze regeerperiode.

Hervorming van het zorgbudget (basisondersteuningsbudget)

Nu kunnen zowel kinderen als volwassen op dit zorgbudget beroep doen. Het gaat over een vrij besteedbaar bedrag van 300€ per maand. De nieuwe Vlaamse regering zal dit zorgbudget op termijn afschaffen (of hervormen) behalve voor de kinderen die recht blijven hebben op dit budget op basis van hun inschaling in de zorgtoeslag van het groeipakket (vroeger de verhoogde kinderbijslag). Er komt wel één nieuwe vorm van zorgbudget die de vorige vervangt.

We hopen dat dit geen besparing is, maar wel zorgt voor extra persoonsvolgende budgetten. Ze mogen dit ook niet afnemen van wie nu wel zo’n basisondersteuningsbudget heeft.

Wat vinden wij hier nu van?

Onafhankelijk Leven wil vooral dat de nieuwe regering komaf maakt met de wachtlijsten. Zelfs met de tekst van het regeerakkoord blijft het voor ons nog zeer vaag wat ze dan precies gaan doen. Met een vermoedelijk bedrag van 270 miljoen blijven duizenden mensen nog meer dan 10 jaar in de kou staan. Dit kan niet voor ons.
Een vereenvoudiging en verbetering van het PVF-systeem is natuurlijk wel een goede zaak. Maar niet zonder eerst alle mensen op de wachtlijst een toekomst te bieden. Dat is onze prioriteit!

Klik hier als je het regeerakkoord zelf wil lezen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord