Advieslijn 03 808 22 99

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Geschreven op do 26 oktober, 2023 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Doe je beroep op een vrijwilliger of een bijklusser? Zorg ervoor dat je de prestaties op tijd doorgeeft. Wanneer je de prestaties ten laatste kan indienen, verschilt per organisatie.

Wanneer dien ik de prestaties van mijn vrijwilligers in?

Vrijwilligers mogen in 2023 maximaal 1.626,77 euro ontvangen. Dan blijft de vrijwilligersvergoeding vrij van belastingen en andere sociale bijdragen.

Verdiende je vrijwilliger dit jaar al 1.626,77 euro? Dan mag je die in 2023 niet meer inschakelen als vrijwilliger. Ook niet als de vrijwilligersorganisatie je assistent pas in 2024 uitbetaalt.

Focus op Emancipatie

Werk je met Focus op Emancipatie en dien je de kosten van 2023 tot en met november in vóór 25 december 2023 via het digitaal platform? Dan betaalt de vrijwilligersorganisatie de vergoeding nog dit jaar uit aan je vrijwilliger. Opgelet: werk je op papier, dan moet je de kosten van 2023 tot en met november vóór 10 december 2023 indienen.

Dien je kosten digitaal in na 25 december of op papier na 10 december? Dan betaalt Focus op Emancipatie die vergoeding pas uit in 2024. Daardoor valt die vergoeding voor je vrijwilliger onder het inkomstenjaar 2024. 

Let op: De prestaties die je vrijwilliger in december voor je doet, kan je pas ten vroegste indienen op 1 januari 2024. Je vrijwilliger ontvangt de vergoeding voor die prestaties vanaf januari. Dan telt dat bedrag al mee voor wat je vrijwilliger maximum aan vergoeding mag ontvangen in 2024. 

Kando

Doe je een beroep op Kando om je vrijwilligers te vergoeden? Dan moet je ervoor zorgen dat je vrijwilligers vóór 31 december 2023 uitbetaald worden. Alleen dan valt de vergoeding voor je vrijwilliger onder inkomstenjaar 2023.

Merk je dat Kando de onkostennota niet ondertekend krijgt voor het einde van het jaar? Dan mag je je vrijwilliger al uitzonderlijk uitbetalen vóórdat je de onkostennota van Kando terugkrijgt. Hou wel rekening met het maximum dat je vrijwilliger dit jaar vergoed mag worden.

Wanneer dien ik de prestaties van mijn bijklussers in?

Bijklussers mogen in 2023 maximum 7.170 euro bruto bijverdienen.

Wanneer je de prestaties van je bijklussers moet indienen, hangt af van welk platform je gebruikt.

  • Gebruik je Trixxo Exxtra? Dien de prestaties ten laatste in op 20 december.
  • Gebruik je Helpper? Dien de prestaties ten laatste in op 31 december.
  • Gebruik je Numia? Dien de prestaties ten laatste in op 15 december.
  • Gebruik je RingTwice? Dien de prestaties ten laatste in op 31 december.
  • Gebruik je een ander deeleconomieplatform? Neem contact op met het platform en vraag na tot wanneer je prestaties kan indienen.

Net zoals bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je deeleconomieplatform de prestaties van 2023 op tijd ontvangt. Als het deeleconomieplatform de prestaties van december te laat ontvangt, dan kunnen ze de betaling pas in januari uitvoeren. Dan vallen die prestaties onder het inkomstenjaar 2024.

Tot wanneer kan ik die kosten bij het VAPH indienen?

Alle kosten voor budgetjaar 2023 moet je ten laatste indienen op 31 maart 2024. Wacht dus niet te lang en dien je kosten op tijd in.

Gratis webinar

Op donderdag 9 november om 20u00 geven coaches Sarah en Shirley het gratis webinar 'Hoe rond ik het budgetjaar goed af?'. Je krijgt antwoord op vragen zoals:

  • Hoeveel budget kan ik nog besteden?
  • Wat als ik het budget overschrijd of net nog veel budget over heb?
  • Wanneer moet ik de kosten ten laatste indienen?

Ik schrijf me in

Vragen?

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of advies@onafhankelijkleven.be. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord