Advieslijn 03 808 22 99

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Geschreven op do 17 november, 2022 door Bas Pelle in de categorie Assistentie

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Doe je beroep op een vrijwilliger? Vrijwilligersorganisatie Focus op Emancipatie laat weten dat ze de kostennota’s vóór 9 december 2022 moeten ontvangen. Heb je een bijklusser? Wanneer je de prestaties van 2022 ten laatste kan indienen, verschilt per platform.

Wanneer dien ik de prestaties van mijn vrijwilligers in?

Vrijwilligers mogen in 2022 maximaal 1.473,37 euro ontvangen. Dan blijft de vrijwilligersvergoeding vrij van belastingen en andere sociale bijdragen.

Werk je met Focus op Emancipatie en dien je alle kostennota's van 2022, inclusief december, nog voor 9 december in? Dan betaalt de vrijwilligersorganisatie de vergoeding nog dit jaar uit aan je vrijwilliger.

Dien je een kostennota in na 9 december? Dan betaalt Focus op Emancipatie die vergoeding pas uit in 2023. Daardoor vallen die kosten voor de belastingen onder het inkomstenjaar 2023. Helpt je vrijwilliger je bijvoorbeeld in december 2022, maar krijgt die pas in januari een vergoeding voor die periode? Dan telt dat bedrag al mee voor wat je vrijwilliger maximum aan vergoeding mag ontvangen in 2023.

Let op: Verdiende je vrijwilliger dit jaar al 1.473,37 euro? Dan mag je die in 2022 niet meer inschakelen als vrijwilliger. Ook niet als de vrijwilligersorganisatie je assistent pas in 2023 uitbetaalt. Overweeg in dat geval om je assistent verder in te schakelen via de deeleconomie.

Doe je beroep op een andere vrijwilligersorganisatie dan Focus op Emancipatie? Dan geldt mogelijk een andere deadline. Neem contact op met de organisatie en vraag na tot wanneer je prestaties kan indienen.

Wanneer dien ik de prestaties van mijn bijklussers in?

Bijklussers mogen in 2022 maximum 6.540 euro bruto bijverdienen.

Wanneer je de prestaties van je bijklussers moet indienen, hangt af van welk platform je gebruikt.

  • Gebruik je Trixxo Exxtra? Dan dien je de prestaties van 2022 in voor 15 december.
  • Gebruik je Helpper? Als je daar de prestaties digitaal indient, dan kan dat tot en met 30 december. Dien je je prestaties op papier in? Dan doe je dat best voor 23 december. Neem de week daarna zeker contact op met Helpper om zeker te zijn dat ze je info doorkregen.
  • Gebruik je Welbi? Dan kan je je prestaties indienen tot en met 30 december.
  • Gebruik je een ander deeleconomieplatform? Neem contact op met het platform en vraag na tot wanneer je prestaties kan indienen.

Net zoals bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je deeleconomieplatform de prestaties van 2022 op tijd ontvangt. Als het deeleconomieplatform de prestaties van december te laat ontvangt, dan kunnen ze de betaling pas in januari uitvoeren. Dan vallen die prestaties onder het inkomstenjaar 2023 en kan je bijklusser in 2023 minder bijverdienen via de deeleconomie.

Tot wanneer kan ik die kosten bij het VAPH indienen?

Alle kosten voor budgetjaar 2022 moet je indienen vóór 1 april 2023. Wacht dus niet te lang en dien je kosten op tijd in.

Ondersteuning nodig? Onze coaches staan voor je klaar om je te helpen met de overgang van 2022 naar 2023. Wil je zeker zijn dat je op tijd een afspraak krijgt? Leg dan nu al je afspraak vast voor het najaar van 2022 en het voorjaar van 2023.

Ja, ik wil coaching

Vragen?

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of advies@onafhankelijkleven.be. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord