Advieslijn 03 808 22 99

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Geschreven op wo 1 december, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Dien de prestaties van je vrijwilligers en bijklussers tijdig in

Doe je beroep op een vrijwilliger? Vrijwilligersorganisatie Focus op Emancipatie laat weten dat ze kostennota’s vóór 10 december 2021 in hun bezit moeten hebben. De prestaties van je bijklusser geef je dan weer best vóór 15 december door.  

Gevolgen voor de fiscaliteit

Vrijwilligers

Als je vóór 10 december alle kostennota’s, inclusief de kostennota voor de maand december, doorstuurt naar je vrijwilligersorganisatie, betaalt de vrijwilligersorganisatie deze kosten dit jaar nog uit aan je vrijwilliger.

Alle kostennota’s die de vrijwilligersorganisatie daarna ontvangt, betalen ze pas in 2022 uit. Hierdoor vallen deze kosten voor de belastingen onder het inkomstenjaar 2022.

Weten onder welk inkomstenjaar de vrijwilligersvergoeding valt, is dus erg belangrijk voor je vrijwilliger. Vrijwilligers mogen jaarlijks maximum 1416,16 euro ontvangen. Zo blijft de vrijwilligersvergoeding vrij van belastingen en andere sociale bijdragen.

Dus als een vrijwilliger jou in december 2021 helpt, maar hiervoor pas in januari een vergoeding ontvangt, moet je vrijwilliger dit bedrag zéker bijhouden voor inkomstenjaar 2022.

Bijklussers

Deze redenering geldt trouwens ook voor bijklussers. Het jaarlijks plafond per bijklusser bedraagt 6.390 euro. Dit is niet het netto bedrag dat de bijklusser ontvangt, want de belastingen en kosten van het deeleconomieplatform worden ook meegeteld bij het plafond.

De belastingdienst kijkt bij bijklussers naar wat er betaald is in 2021. Als je bijklusser wil dat de vergoeding van december onder het inkomstenjaar 2021 valt, geef je best vóór 15 december de prestaties door aan je deeleconomieplatform. Zo kan je deeleconomieplatform de prestaties tijdig uitbetalen en tellen deze nog mee voor inkomstenjaar 2021.

Kosten ingeven in mijnVAPH

Het tijdig doorgeven van de prestaties van je bijklusser of vrijwilliger is belangrijk voor de belastingen van je helper. Maar ook het VAPH heeft graag alle onkostennota’s op tijd. Gelukkig hebben budgethouders tot en met 31 maart 2022 tijd om alle kosten van 2021 in te dienen. Mits goedkeuring van het VAPH kan je zelfs uitzonderlijk kosten van 2021 na 31 maart 2022 indienen. Meer hierover kom je te weten in dit artikel

Nog vragen of hulp nodig?

Contacteer de advieslijn. We helpen jou graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord