Advieslijn 03 808 22 99

De verplichte eindejaarspremie: wat is er ondertussen duidelijk?

Geschreven op di 28 januari, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

De verplichte eindejaarspremie: wat is er ondertussen duidelijk?

Heb je een persoonlijk assistentie budget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB)?  Ben je zelf werkgever van je persoonlijke assistent en werk je hiervoor samen met een sociaal secretariaat? Dan kunnen we alvast op enkele vragen een antwoord geven over de verplichte eindejaarspremie voor je assistent.

Vraag 1: Wie krijgt deze verplichte eindejaarspremie?

Deze verplichte eindejaarspremie is verplicht voor de persoonlijke assistent waar je zelf werkgever van bent. En waarvoor je samen werkt met een sociaal secretariaat.
Is je persoonlijke assistent een familielid tot de tweede graad en heb je hiervoor een takenovereenkomst? Dan is de eindejaarspremie niet verplicht. Je mag wel een eindejaarspremie geven, maar je krijgt hiervoor geen extra budget.

Vraag 2: In welk jaar zal ik de eindejaarspremie voor 2019 als onkost moeten ingeven bij het VAPH?

Je zal dit als kost bij 2019 moeten ingeven, gekoppeld aan je overeenkomst met je assistent. 

Vraag 3: Wat als ik al een eenmalige premie had gegeven in 2019?

Voor 2019 is dat geen probleem. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) laat toe om in 2019 zowel een eenmalige premie als eindejaarspremie te geven aan je assistent met een arbeidsovereenkomst. Voor je assistent met een takenovereenkomst kan je een eenmalige premie of eindejaarspremie blijven geven. Neem hiervoor contact op met je sociaal secretariaat. Deze premie mag niet hoger liggen dan een bruto maandloon.

Vraag 4: Mag ik in 2020 meer geven dan de verplichte eindejaarspremie? 

Je mag je assistent ook meer geven dan enkel de verplichte eindejaarspremie waarvoor je extra middelen krijgt. Je mag aanvullend op de verplichte eindejaarspremie ook een eenmalige premie geven. Het totaal van de verplichte enidejaarspremie en de andere premie mag samen maximum 1 overeengekomen maandloon zijn. Ook voor je assistent met een takenovereenkomst mag de premie niet hoger liggen dan een maandloon. 

Vraag 5: Wat is nog niet duidelijk over deze verplichte eindejaarspremie?

Dat is de hoogte van deze eindejaarspremie. Daarvoor is het wachten op een tweede collectieve arbeidsovereenkomst (cao). In deze cao wordt nog vastgelegd hoe hoog deze zal zijn en hoe het sociaal secretariaat deze moet berekenen. Zolang deze CAO er niet is, kan het sociaal secretariaat niks doen. 

Heb je hierover een vraag?

Neem contact op met de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord