Advieslijn 03 808 22 99

De rechten van mensen met een handicap worden in België niet gerespecteerd - interactieve zoom-sessie

Geschreven op ma 10 januari, 2022 door Lore Van Welden in de categorie Getuigenis

De rechten van mensen met een handicap worden in België niet gerespecteerd - interactieve zoom-sessie

De rechten van mensen met een handicap worden in België niet gerespecteerd. Expert en ervaringsdeskundige Viviane Sorée legt tijdens een online gesprek uit waarom het beleid faalt en hoe politici het dan wel moeten aanpakken.

Mensen met een handicap hebben rechten, net als iedereen. Deze rechten staan in een apart VN-Verdrag dat België in 2009 ratificeerde. Ons land is dus verplicht om deze fundamentele rechten te garanderen én respecteren, maar faalt op vele vlakken. Mensen met een handicap worden nog veel te vaak uitgesloten en genegeerd door de politiek.

Waarom slagen onze overheden er niet in om mensen met een handicap een volwaardige plek te geven in onze samenleving? Wat zijn de grote struikelblokken die de realisatie van het VN-Verdrag in de weg staan? En wat moeten de beleidsmakers dan wel doen? Activist en experte Viviane Sorée laat in deze virtuele ronde tafel haar licht schijnen op deze en andere vragen. Praat mee!

Viviane Sorée (°22/09/1960) raakte op jonge leeftijd na een hersenvliesontsteking ernstig fysiek gehandicapt. In de jaren ’80 stond ze mee aan de wieg van de Independent Living-beweging in Vlaanderen. Al meer dan 40 jaar zet ze zich op vele fronten in voor een inclusieve samenleving, voor persoonsvolgende financiering en de rechten van mensen met een handicap. Viviane studeerde af aan de Universiteit van Gent als orthopedagoge, was onder meer 11 jaar actief als academisch onderzoeker, ging aan de slag als kabinetsmedewerker en was directeur van Onafhankelijk Leven.

“De afgelopen decennia heeft onze strijd wel degelijk vruchten afgeworpen. Ik denk bijvoorbeeld aan de invoering van het persoonlijk assistentiebudget in 2000 wat nu vervat is onder de noemer van persoonsvolgende financiering. Er schort uiteraard nog veel aan het systeem en de wachtlijsten zijn een schande, maar verandering is echt mogelijk. Ik geloof in de maakbaarheid van de samenleving,” zegt Viviane Sorée.

“Het is mijn overtuiging dat een inclusieve samenleving veel rijker en warmer is. We hebben echter nog een lange weg te gaan en het frustreert me soms dat ik al de helft van mijn volwassen leven dezelfde dingen moet zeggen en dezelfde beleidsfouten zie passeren. Tijdens deze virtuele ronde tafel richt ik mij daarom rechtstreeks tot onze beleidsmakers en al wie mee wil strijden voor een inclusieve samenleving. De kleine vorderingen tot nu zijn mooi maar het is hoog tijd voor die grote omwenteling, tijd voor een samenleving waarin mensen met een handicap echt meetellen.”

Tijdens een digitaal ronde tafel-gesprek, op 27 januari 2022 om 19u, kan je in gesprek gaan met Viviane.

Praat mee!

 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord