Advieslijn 03 808 22 99

De Negenhoek: Fien’s nieuwe woonplek met veel buren

Geschreven op ma 29 mei, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Getuigenis

De Negenhoek: Fien’s nieuwe woonplek met veel buren

Fien De Waele (26) startte dit jaar een aanvullende studie Gender en Diversiteit aan de KU Leuven. Ze woont al acht jaar tussen studenten met en zonder een functiebeperking. "Op kot gaan was het beste dat mij kon overkomen," zegt Fien. Ondertussen bereidt ze zich voor om deze zomer zelfstandig te wonen in een co-housingproject. Een grote stap, waarover ze graag vertelt.

Studeren in Leuven

Fien is geboren met hersenbeschadiging of cerebrale parese. "Dat wil zeggen dat ik soms onwillekeurige bewegingen maak en beperkt ben in mijn motoriek," vertelt ze. "Mijn middelbare schoolperiode ging ik naar een school voor bijzonder onderwijs. Daar volgde ik ASO en behaalde ik altijd goede punten." Het was voor Fien dan ook een logische stap om verder te studeren. Nadat ze verschillende universiteiten had bezocht, wist ze dat ze aan de KU Leuven wilde studeren. 

Ze koos voor psychologie en behaalde vorig jaar haar master Klinische Psychologie. "Ik was erg enthousiast over de ondersteuning van de universiteit. Aan de zorgcoördinator kon ik vooraf doorgeven welke vakken ik wilde volgen. Zij zorgde dan dat de lessen plaatsvonden in een rolstoeltoegankelijk leslokaal. En voor mijn schriftelijke examens deed ik beroep op een schrijfassistent die mijn antwoorden noteerde." 

Op kot in Leuven  

Aan de KU Leuven voelde Fien zich meteen thuis. Dankzij het project “Omkaderd Wonen” waar studenten met en zonder een functiebeperking samenleven, zit Fien al acht jaar op kot. "Dat was in het begin een grote stap voor mij," vertelt ze, "maar ik merkte dat ik veel hulp kreeg van mijn kotgenoten. En dat ik op hen kon rekenen. Zij doen dat vrijwillig en met veel plezier. De sfeer zit hier echt goed. Een permanentiesysteem zorgt dat er altijd iemand beschikbaar is om mij te helpen." 

Omdat niemand eeuwig op kot kan blijven, droomde Fien ervan om ook na haar studies een eigen plekje te vinden. Niet eenvoudig als je voor veel huishoudelijke taken hulp nodig hebt. De zoektocht naar een nieuwe woonst verliep dan ook moeizaam. "Om toch nog wat langer op mijn vertrouwde kot te blijven, besloot ik om een tweede masteropleiding te starten. Zo begon ik dit academiejaar met de opleiding Gender en diversiteit. En ondertussen bleef ik natuurlijk zoeken naar een nieuwe geschikte woning."  

Co-housing voor mensen met een zorgnood

Met haar persoonsvolgend budget schakelt Fien iedere weekdag een assistent in. Daarnaast heeft ze hulp van haar kotgenoten. En in het weekend gaat ze naar huis. "Thuis staan mijn fantastische ouders voor me klaar. Ik maakte me zorgen over mijn budget. Of het wel zou volstaan om alle ondersteuning te betalen die ik nodig heb als ik zelfstandig woon," zegt Fien. "Ondertussen heb ik een oplossing gevonden. Eén van de assistenten vertelde me over een co-housingproject in de buurt van Leuven."

Zo kwam Fien in contact met Oak Tree Projects. Zij verhuren betaalbare studio’s aan mensen met een zorgnood. "De studio’s maken altijd deel uit van een groter co-housingproject, in mijn geval de Negenhoek in Kortenberg. Daar zijn 27 woningen en appartementen en zes studio’s voor mensen met een beperking. Ik krijg er meteen heel wat buren bij. En ik kan mijn ondersteuning helemaal zelf regelen, wat ik heel belangrijk vind. Ik moet hier ook geen enkel deel van mijn persoonsvolgend budget afstaan. Ik hou van die autonomie."

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord