Advieslijn 03 808 22 99

De beheerskosten: wat en hoe?

Geschreven op vr 16 november, 2018 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

De beheerskosten: wat en hoe?

Organiseer jij zelf jouw zorg en assistentie cash en spendeer je dat bedrag niet bij een vergunde zorgaanbieder? Dan krijg je bovenop je PVB extra budget voor beheerskosten.

Wat zijn beheerskosten?

Het idee is dat je met dit extra budget de administratieve kosten kan betalen die gepaard gaan met het beheer van je budget. Je totaal te besteden budget bestaat dus in theorie enerzijds uit het zorggebonden budget en anderzijds de beheerskosten. Het budget voor de beheerkosten bedraagt 10,35% van het zorggebonden budget.

In de praktijk mag je het bedrag voor de beheerskosten ook gebruiken voor bijkomende zorg en ondersteuning.

Hoe werkt het? 

Stel dat je een persoonsvolgend budget krijgt van 45.000 euro, dan wordt het deel van dit bedrag dat je uitgeeft in cash met 10.35% verhoogd. Als je dit volledige budget dus in cash zou uitgeven, dan kun je in werkelijkheid 49.657,5 euro spenderen aan zorg en ondersteuning.

Opgelet: op het gedeelte (cash of voucher) dat je bij een vergunde zorgaanbieder besteedt, krijg je geen extra budget voor beheerskosten.

In het e-loket mijnvaph.be staat er bij het overzicht van jouw budgetlijn rechtsboven een keuzemenu. Daar kan je kiezen om jouw resterend bedrag te zien exclusief of inclusief beheerskosten:

Organisatiegebonden kosten

Met je PVB kan je ook zorg en assistentie inkopen bij een vergunde zorgaanbieder. Je kiest dan of je cash betaalt of met een voucher. De vergunde zorgaanbieder ontvangt van het VAPH een extra budget bovenop wat jij betaalt voor jouw zorg en assistentie. Dit extra budget kan de zorgaanbieder inzetten voor organisatiegebonden kosten zoals administratie of personeelskosten. Op het budget dat je inzet bij een vergunde zorgaanbieder krijg je dus zelf geen extra budget voor beheerkosten.

Nog vragen? Bel of mail onze advieslijn!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord