Advieslijn 03 808 22 99

Daalt mijn budget in 2022 als ik budget over heb?

Geschreven op ma 22 november, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Daalt mijn budget in 2022 als ik budget over heb?

Ook als je in 2021 je budget niet opgebruikte, start je in 2022 met je toegekend jaarbudget. Je budget wordt dus niet verminderd als je een budgetoverschot hebt op het einde van het jaar.

Sommige budgethouders hebben schrik dat als ze dit jaar hun PAB of PVB niet volledig gebruiken en dus met een budgetoverschot zitten, ze volgend jaar minder budget zullen krijgen. Dat is niet het geval.

  • Het budget dat je dit jaar overhebt, kan je volgend jaar niet meer gebruiken en ben je dus kwijt. Je kan geen budget overdragen naar volgend jaar. 
  • Volgend jaar krijg je opnieuw jouw totale jaarbudget beschikbaar.

Wat als je budget over hebt?

Wanneer het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) herhaaldelijk opmerkt dat je jouw budget niet volledig gebruikte, zoeken ze uit waarom dit is. Vind je bijvoorbeeld niet de juiste ondersteuning of lukt het niet om kostenstaten in te dienen?

Om dit uit te zoeken, stuurt het VAPH je een briefAls je deze brief beantwoordt en uitlegt waarom je minder budget besteed hebt of waar het misloopt in je budgetbesteding, dan bekijkt het VAPH op welke manier je daarbij geholpen kan worden. 

Reageer je niet op de eerste brief? Dan stuurt het VAPH na 30 dagen een herinneringsbrief. Als je de eerste brief uit het oog verloren bent, heb je dus nog een tweede kans om te antwoorden.

Als je ook daarop niet reageert, dan kan het VAPH beslissen dat je je verplicht moeten laten bijstaan door een bijstandsorganisatie zoals Onafhankelijk Leven. Gedurende 4 sessies begeleidt een bijstandsorganisatie je om de besteding en administratie van je budget op orde te krijgen.

Hulp nodig of een vraag? 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord