Advieslijn 03 808 22 99

Daalt mijn budget in 2021 als ik het dit jaar niet op gebruik?

Geschreven op wo 21 oktober, 2020 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Daalt mijn budget in 2021 als ik het dit jaar niet op gebruik?

Nee! Als je in 2020 je budget niet opgebruikt, dan start je volgend jaar  met hetzelfde budget. Je budget wordt niet automatisch verminderd. Geen zorgen dus als je door omstandigheden overschot hebt op het einde van het jaar.

Het is een vraag die we vaker krijgen bij de advieslijn. Een van je assistenten valt tijdens het jaar tijdelijk uit (bijvoorbeeld door de lockdown, ziekte of zwangerschap) en je vindt niet onmiddellijk vervanging. Daardoor moet je niet alleen op zoek naar alternatieven om de nodige ondersteuning te krijgen. Het kan er ook voor zorgen dat je op het einde van het jaar plots nog budget overhoudt.

Sommige budgethouders hebben schrik dat als ze dit jaar hun budget niet volledig gebruiken, ze volgend jaar minder budget zullen krijgen. Maar dat is niet het geval.

  • Het budget dat je niet gebruikt voor dit jaar, ben je kwijt.
  • Volgend jaar krijg je opnieuw jouw totale jaarbudget beschikbaar.

Wat als je budget over hebt?

Wanneer het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) opmerkt dat je jouw budget niet volledig hebt opgebruikt, zoeken ze eerst uit waarom er onderbesteding isVind je bijvoorbeeld niet de juiste ondersteuning of lukt het niet om kostenstaten in te dienen?

Om dit uit te zoeken, stuurt het VAPH je een briefAls je deze brief beantwoordt en uitlegt waarom je minder budget besteed hebt of waar het misloopt in je budgetbesteding, dan bekijkt het VAPH op welke manier je daarbij geholpen kan worden. 

Reageer je niet op de eerste brief? Dan stuurt het VAPH na 30 dagen een herinneringsbrief. Als je de eerste brief uit het oog verloren bent, heb je dus nog een tweede kans om te antwoorden.

Als je ook daarop niet reageert, dan kan het VAPH beslissen dat je je verplicht moeten laten bijstaan door een bijstandsorganisatie. Gedurende 4 sessies begeleidt een bijstandsorganisatie je om de besteding en administratie van je budget op orde te krijgen.

Enkel als je ook niet ingaat op dat aanbod, kan het VAPH beslissen om je budget in te trekken. Maar normaal gezien hoeft het niet zover te komen.

Opgelet: deze stelling gaat niet over de wijzigingen door correctiefase 2. Lees hier meer over de aanpassingen door correctiefase 2.

Hulp nodig of een vraag? 

Twijfels of vragen over je budgetbesteding? Neem gerust contact op met de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord