Advieslijn 03 808 22 99

Correctiefase II hervormd: grote budgetdalingen stopgezet

Geschreven op di 5 januari, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Correctiefase II hervormd: grote budgetdalingen stopgezet

Eind 2019 kregen heel wat mensen met een persoonsvolgend budget te horen dat hun budget door correctiefase 2 zou dalen of stijgen. Bij sommige mensen liep die daling zelfs op tot meer dan 70% van hun budget. Wouter Beke, minister van Welzijn en Volksgezondheid, besliste nu dat die daling beperkt wordt tot maximaal 15%.

Correctiefase 2

Door scheeftrekkingen uit het verleden kregen sommige mensen met een handicap meer of minder dan het budget waar ze recht op hadden op basis van hun zorgzwaarte en hun zorggebruik voor de overstap naar de persoonsvolgende financiering in 2017.

De onderhandelingen over deze aanpassing van het budget duurden zeer lang. Uiteindelijk was er een compromis om budgetten maximaal 15% te laten stijgen of dalen. Maar de Vlaamse Regering besliste anders en volgde dit niet. Men liet de voorziene maximum daling of stijging los. Hierdoor verloren sommige mensen tot meer dan 70% van hun budget.

Beslissing teruggedraaid

Onafhankelijk Leven protesteerde tegen deze onrechtvaardige maatregel. Veel mensen spanden ook een rechtszaak aan tegen de Vlaamse Regering. Gelukkig kunnen we vandaag beter nieuws brengen. 

Minister Beke besliste dat de daling van een budget altijd wordt beperkt tot maximaal 15%. Stijgingen kunnen wel meer dan 15% bedragen. De daling is verspreid over de periode 2020 tot 2027. Voor wie daalt is dit natuurlijk nog steeds geen evidente zaak. Maar vanuit Onafhankelijk Leven vinden we het wel positief dat de minister deze beslissing heeft teruggedraaid. Een opsteker in coronatijden.

Meer informatie dan dit kunnen we voorlopig niet geven over deze maatregel. Nu deze principiële goedkeuring er is, wordt dit nog in een wetgevend kader gegoten. Vervolgens zal het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap deze beslissing uitrollen, in overleg met haar partners. Individuele gebruikers zullen wellicht tegen de zomer 2021 geïnformeerd worden.


 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord