Advieslijn 03 808 22 99

Correctiefase 2: wat is het?

Geschreven op ma 14 oktober, 2019 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Correctiefase 2: wat is het?

Het VAPH verstuurt in oktober brieven rond correctiefase 2. De bedoeling van die correctiefase is om personen met dezelfde zorgnood, een gelijk budget te geven. Heb je zo’n brief ontvangen of kreeg je in 2017 een PVB omdat je gebruik maakte van een vergunde zorgaanbieder? Wij vatten voor je samen wat deze correctiefase 2 inhoudt.

Correctiefase 2?

Kreeg jij op 1 januari 2017 een persoonsvolgend budget (PVB)? En was dat op basis van de ondersteuning die je in 2016 van een vergunde zorgaanbieder (voorziening) kreeg? Dan zal je een brief over correctiefase 2 ontvangen.

De bedoeling van dit PVB is dat de mensen met dezelfde nood aan zorg en ondersteuning, hetzelfde budget krijgen. Bij de groep die op 1 januari 2017 een PVB kreeg op basis van de ondersteuning door een vergunde zorgaanbieder is dit niet het geval. De oorzaak hiervoor ligt bij verschillen in subsidies die voorzieningen voor volwassenen met een handicap vroeger kregen. Om die verschillen weg te werken werd correctiefase 2 in het leven geroepen.

Wat doet correctiefase 2?

De bedoeling van correctiefase 2 is om de budgetten gelijk te trekken voor iedereen die dezelfde ondersteuning nodig heeft. In praktijk betekent dit dat je budget kan stijgen of dalen. In de brief van het VAPH lees je met hoeveel je budget stijgt of daalt.

Bij meer dan 8000 personen gaat het om een maximale stijging of daling tot 10% van hun huidige budget. Bij 6000 personen stijgt of daalt het budget tussen de 10 en 20%. Voor bijna 3000 personen stijgt of daalt het budget tussen 20 en 30% en voor bijna 1000 personen tussen 30 en 40%. Bijna 800 personen hebben een daling of stijging tussen de 40 en 80%. Tot slot zijn er 23 personen bij wie het budget met minstens 80% stijgt en meer dan 700 personen bij wie het budget stopt.

Dit gebeurt niet onmiddellijk: tussen 2020 en 2027 wordt je budget elk jaar op 1 januari aangepast. Zo kom je op 1 januari 2027 op je uiteindelijke budget terecht. Enkel bij de mensen die overstappen naar RTH omdat hun budget stopt gebeurt dit onmiddellijk op 1 januari 2020.

Wat staat er in de brief?

Als correctiefase 2 een impact heeft op jouw situatie, krijg je hierover in oktober een brief van het VAPH. Deze brief zal je vertellen wat er gebeurt met je budget vanaf 1 januari 2020. Stijgt het, daalt het of stopt het?

Deze brief vermeldt jouw nieuwe budget in punten en hoe je budget zal veranderen in de komende acht jaar. Je nieuwe budget is berekend op basis van info die je voorziening aan het VAPH bezorgde. Die vind je ook terug in de brief.

Kreeg je geen brief? En maakte je voor 2017 niet gebruik van een voorziening? Dan heeft de correctiefase 2 geen gevolgen voor jou.

Wat als je budget stijgt?

Wat als je budget daalt?

Wat als je budget stopt?

Heb je hier vragen over? Neem dan zeker contact op met de advieslijn.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord