Advieslijn 03 808 22 99

Corona verstrengde maatregelen: wat met mijn assistent?

Geschreven op zo 22 maart, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Nieuws

Corona verstrengde maatregelen: wat met mijn assistent?

Om de verdere verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk te beperken en jezelf te beschermen werden op dinsdag 17 maart extra veiligheidsmaatregelen genomen. Maar wat als je een handicap hebt en hulp nodig hebt? Mag je assistent je nog helpen? Wat als je ziek bent? Of als je assistent ziek is? Het zijn terechte vragen. We helpen je graag op weg. Bovenal: wees heel voorzichtig, zorg goed voor jezelf en voor elkaar.

Lees ook: Corona - Gevolgen voor zorggebruikers.

Waar vind ik het laatste nieuws over corona?

Op de officiele website over Corona vind je de laatste informatie. Voor vragen over het coronavirus kan je bellen naar het gratis nummer 0800 14 689.

We doen ons best om alle informatie te verzamelen en we werken dit artikel dagelijks bij. Hiervoor moeten we navraag doen bij verschillende instanties. Onze advieslijn heeft dus niet altijd alle informatie. We proberen je zo goed mogelijk te helpen in deze uitzonderlijke situatie. 

Mag jouw assistent blijven werken tijdens de verstrengde maatregelen?

De regering nam extra maatregelen. Deze hebben geen betrekking op assistenten. Jouw assistent mag blijven werken. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) bevestigde dit. Klik hier voor meer informatie van het VAPH voor budgethouders.

We vroegen aan het agentschap Zorg en Gezondheid welke maatregelen je best neemt.

Als je zelf geen symptomen hebt:

 • Zet in op regelmatig en uitgebreid handen wassen. Zowel voor jou als je assistent. Op deze afbeelding zie je hoe je best je handen wast.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.
 • Bij dicht contact, gebruik voor jezelf een propere keukenhanddoek als sjaal. Deze handdoek ververs je regelmatig en laat je op 90 graden wassen.

Assistenten die bij een niet besmet persoon komen, moeten geen mondmaskers dragen. Mondmaskers worden prioritair door medisch personeel gebruikt. Heb je wat creatievelingen in jouw netwerk? Je kan hen vragen om voor jou mondmaskers te maken. Deze kan je in plaats van een sjaal of keukenhanddoek gebruiken. Via deze link vind je diverse patronen.

Wat als je zelf symptomen hebt?

Contacteer jouw huisarts. Uiteraard kan je ook als je besmet bent, ondersteuning krijgen. In dat geval moeten er extra maatregelen worden genomen zoals het gebruik van een mondmasker en handschoenen.

Wat als mijn assistent niet wil werken?

Als je de bovenstaande richtlijnen opvolgt, mag jouw assistent wel werken. Lukt dat niet? Dan moet de assistent verlof nemen (bijvoorbeeld onbetaald verlof of verlof om dwingende redenen indien er voor familie thuis moet worden gezorgd). Ga zoveel mogelijk in dialoog en probeer samen te bekijken wat mogelijk is.

Wat als je nu geen beroep wil doen op jouw assistent?

Als jouw assistent bij jou in dienst is, ga je best in dialoog.

Als je zelf niet ziek bent, kan je niet zomaar jouw assistent thuis zetten. In dat geval zou je sowieso moeten betalen. Als je zelf ziek bent of risicosymptomen hebt, kan je eventueel via de RVA tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door het coronavirus vragen. Hiervoor neem je contact op met jouw sociaal secretariaat.

Wat als mijn assistent ziek is en ik geen ondersteuning heb?

We gaan er jammer genoeg van uit dat er een reële kans is dat mensen ziek worden of in thuisisolatie moeten. Voor sommigen betekent dit dat je geen beroep kan doen op jouw netwerk van vaste assistenten. Bekijk wat er mogelijk is binnen jouw eigen netwerk. Kan je beroep doen op vrienden of familie om jou extra te ondersteunen? Of kan iemand anders je helpen? Ook hier is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften goed volgt.

 • Eventueel kan je tijdelijk met een assistent via een interimkantoor werken. 
 • Je kan ook beroep doen op een dienst voor gezinszorg. Zij bekijken met jou welke mogelijkheden er zijn.
 • Je kan iemand inschrijven als vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie (zoals Ado Icarus, VFG of SOS Vrijwilligers+)
 • Je kan iemand inschrijven via een deeleconomieplatform.
 • Vrijwilligers: op sociale media en in diverse gemeentes zijn er spontaan initiatieven ontstaan om mensen te helpen. Deeleconomieplatform Helpper zet hun platform nu ook open om vrijwilligers en iedereen met een hulpvraag te koppelen tijdens deze Corona-crisis. 
 • Specifieke ondersteuning per provincie: momenteel wordt er werk gemaakt van extra ondersteuning in de thuiszorg. We volgen dit op de voet. Elke inwoner van Oost-Vlaanderen die zijn thuiszorg niet langer zelf kan organiseren, kan contact opnemen met twee bestaande zorgcentrales op het nummer van I-mens 078/15 25 35 (bij voorkeur aanmelden van leden van volgende ziekenfondsen: liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteiten) en De Zorglijn 078/152 152 (een samenwerking van CM, Familiehulp, Familiezorg O.-Vl., Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en Thuiszorgwinkels GOED). Ook patiënten zonder mutualiteit kunnen via beide centrales aanmelden. We zijn nu volop in onderhandeling met het kabinet om dit mogelijk te maken voor elke provincie. 

Doe je beroep op een assistent die je inschrijft via een sociaal secretariaat die tijdelijk meer uren kan werken, omdat een andere assistentie tijdelijk niet komt? Neem dan contact op met je sociaal secretariaat om de uren tijdelijk te verhogen. Hou wel rekening met deze tijdelijke hogere kost.

Toelating om te verplaatsen

Assistenten en vrijwilligers hebben toelating om zich te verplaatsen naar jou toe en weer naar huis om jou te helpen, ook tijdens de lockdown. Maar soms kan het zijn dat ze gecontroleerd worden. Om te bewijzen dat ze zich verplaatsen in functie van jou kan je dit document invullen en hen meegeven. Een ander geldig bewijs is het contract met je assistent maar dat heb je misschien niet altijd liggen.

Vragen?

 • Heb je een vraag over je ondersteuning? Bel gerust onze advieslijn.
 • Wil je advies of steun van andere budgethouders? Dan kan je terecht in onze gesloten facebookgroep De budgethouders.
 • Alle laatste info en antwoorden op veelgestelde vragen over Corona vind je op de officiele website of bel naar het gratis nummer 0800 14 689.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord