Advieslijn 03 808 22 99

Corona-ouderschapsverlof goedgekeurd

Geschreven op do 30 april, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Corona-ouderschapsverlof goedgekeurd

In tijden van corona en verplicht binnenblijven is het voor iedereen moeilijk. Maar mensen met een handicap en hun families worden hierbij dubbel getroffen. We zijn daarom tevreden dat de ministerraad beslist heeft het corona-ouderschapsverlof goed te keuren. En dit zonder leeftijdsbeperking voor ouders van kinderen met een handicap. Hier hebben we hard voor gepleit, zo kunnen gezinnen toch een beetje adempauze krijgen.

Zaterdag werd tijdens een bijzondere bijeenkomst van de ministerraad beslist dat het corona-ouderschapsverlof er komt vanaf 1 mei tot en met 30 juni. Die periode kan eventueel worden verlengd bij ministerieel besluit. Samen met vzw De Ouders en de Gezinsbond hebben wij mee dit verlof voor ouders van kinderen met een handicap bepleit bij de overheid.
Onder welke voorwaarden mag je dit verlof aanvragen? En hoe doe je dat? Meer informatie hierover vind je op de website van vzw De Ouders

‘Er is ook niet meteen beterschap van de huidige situatie in zicht’

We willen iedereen bedanken voor de getuigenissen die ons helpen te signaleren wat er leeft in de gezinnen van mensen met een handicap. Zo kunnen we die zaken sneller aankaarten bij de overheid.

Zo was er de moeder van Hannah die las over het speciale zorgverlof dat in de maak was voor kinderen en kinderen met een handicap. Hannah is 22 jaar en viel net uit de boot om hier gebruik van te kunnen maken.

Zij stuurde ons hun verhaal

Momenteel werkt minister Muylle aan een besluit rond coronazorgverlof tijdens de lockdownperiode voor telewerkende ouders van kinderen tot 12 jaar en jongeren met een handicap tot 21 jaar. Onze dochter is 22 jaar en gaat momenteel nog naar school. Ze kreeg dit schooljaar 2019-2020 een verlenging.  Zij wordt momenteel volledig thuis opgevangen. Mijn echtgenoot werkt echter in een essentiële sector met als gevolg dat ik mijn telewerk moet combineren met de zorg voor onze dochter. Hannah heeft veel verzorging en ondersteuning nodig. Ze kan niet alleen blijven. Deze situatie is na zoveel weken lockdown moeilijk houdbaar. En er is ook niet meteen beterschap van de huidige situatie in zicht.

Aangezien onze dochter 22 jaar is, zijn de verschillende soorten tijdskrediet uitgeput. Wij werken allebei in de privé-sector, waardoor wij ook geen aanspraak op loopbaanonderbreking kunnen maken. Vakantiedagen proberen wij zoveel mogelijk te reserveren voor wanneer onze dochter overschakelt naar het dagcentrum in september. Hopelijk mogen de dagcentra tegen dan nieuwe opnames doen, wat nu niet geval is.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord