Advieslijn 03 808 22 99

Cor zoekt de activist in jou

Geschreven op di 6 maart, 2018 door Cor Van Damme in de categorie Acties

Cor zoekt de activist in jou

Een mailtje sturen kan al volstaan. Iedereen kan activist zijn, ook jij. Het is leuk en je verbetert de wereld van mensen met een beperking. Onafhankelijk Leven vzw helpt je graag op gang. 

Zonder actieve achterban is Onafhankelijk Leven vzw een lege doos. Het DNA van onze beweging bestaat uit de inbreng van de gebruikers zelf, de mensen met een beperking of hun omgeving. Met de start van de week van de vrijwilliger willen wij dit onderstrepen. Daarnaast doen we een nieuwe oproep aan iedereen die, ook al is het een klein beetje, wil mee doen.

Als de mensen met een beperking hun stem niet laten horen worden bestaande systemen en budgetten vroeg of laat sowieso teruggeschroefd. Doorheen de maatschappelijke uitdagingen die eraan komen zullen wij moeten opkomen voor onze rechten als we niet willen eindigen in de marge. 

Iets meer dan niets

Dat ‘iets’ hoeft niet veel te zijn. Je hoeft niet perse naar vergaderingen te komen of lange wetteksten te doorgronden om activist te zijn. Gewoon actie ondernemen, klein of groot, volstaat. Met een constructieve instelling één van de talrijke problemen aanpakken. Niet gewoon kwaad of onverschillig worden. Daarmee help je jezelf niet vooruit. Jou laten gelden volgens jouw mogelijkheden in jouw leefomgeving.

Dat kan ik ook!

  • Je kan een mail sturen naar dat ontoegankelijke restaurant om de hoek. Als je hen heel vriendelijk vraagt of ze willen meedenken richting een oplossing ben je al half binnen!
  • Je kan aan de school van jouw kinderen voorstellen om jouw verhaal te gaan doen. Gaan uitleggen hoe een top assistent jouw leven met een handicap best boeiend maakt.
  • Je kan een klacht neerleggen bij De Lijn als jouw bus ontoegankelijk is. Dat is onaanvaardbaar!
  • Je kan met een paar andere gebruikers een actie opzetten om dat stugge gemeentebestuur eens wakker te schudden.

Positieve energie doet leven

Leven met een beperking is niet eenvoudig. Je ervaart dagelijks remmende invloeden en daar kan je moedeloos van worden. Gelukkig zijn er manieren om de moed erin te houden! Zo kan je (figuurlijke) drempels best als uitdagingen beschouwen, dingen die liggen te wachten op verbetering. En jij kan daar voor zorgen. Geloven in de maakbaarheid van de dingen is enorm activerend en maakt je leven zo boeiend!

Door te beginnen met kleine zaken gaat je zelfvertrouwen groeien. Veel mensen vinden hun stem op die manier, beginnen te voelen dat ze gehoord mogen worden. Hier en daar een resultaat behalen en je bent vertrokken. Eenmaal je wat meer ervaring opbouwt kan je een stap verder gaan en structurele oplossingen gaan zoeken. Dan stap je niet meer naar het café maar zit je samen met de Schepen van jouw gemeente. 

Zin om het eens te proberen? 

De belangrijkste boodschap is dat iedereen iets kan doen. Dus:

STAP 1 : stuur een mailtje naar Cor. Samen kunnen we dan bekijken wat haalbaar en leuk is. 

STAP 2 : begin met kleine dingen die in jouw leven een verschil maken. Cor denkt mee hoe je het kan aanpakken. 

STAP 3 : Als je zelfvertrouwen toeneemt en je wil verder gaan is Onafhankelijk Leven vzw dé plek om te groeien. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord