Advieslijn 03 808 22 99

Coach Annelies: 'Mijn 10 tips om te starten met je PAB of PVB'

Geschreven op za 12 oktober, 2019 door Annelies Vande Vyvere in de categorie Nieuws

Coach Annelies: 'Mijn 10 tips om te starten met je PAB of PVB'

Eindelijk is het zover! Je hebt een PVB of PAB gekregen. Nu kan je echt aan de slag om jouw leven te leiden zoals jij het wil. Annelies is één van onze coaches en al 10 jaar gaat ze met veel enthousiasme bij mensen thuis om hen bij te staan met raad en daad. Na al die jaren van advies geven en coachen bij het starten en opvolgen van een budget geeft ze graag haar 10 tips mee.

10 jaar ervaring in 10 tips

Ik ben Annelies en als coach van Onafhankelijk Leven ga ik al 10 jaar met veel enthousiasme aan huis bij mensen met een PAB of PVB. Ik help bij de administratie en de opstart zodat hun budget hen zoveel mogelijk in staat stelt om te doen wat ze zelf willen in het leven. Als mensen mogen starten zijn ze enthousiast maar soms overweldigd door de administratie en door wat ze allemaal moeten doen. Daarom geef ik graag mijn 10 tips mee voor een vlotte opstart en goeie opvolging van je budget.

Hieronder mijn 10 tips. Wil je graag dat ik of een andere coach je thuis komt helpen met de administratie? Bel gerust de advieslijn.

Lees ook: Gratis opstartpakket voor mensen die starten met PAB.
  • TIP 1: Leg een aparte map aan

Je dient een volledige administratie te voeren voor het VAPH over de besteding van jouw PVB/PAB-budget. Bewaar alle documenten daarom in een map apart. Zo heb je alles meteen bij de hand. Je kan hiervoor advies vragen aan jouw coach. Samen met jou overloopt de coach hoe je dit het best organiseert.

  • TIP 2 : Schaf een postbakje aan

Voorzie op jouw bureau een aparte schuif of postbakje. Zo kan je zonder nadenken alle documenten die je ontvangt die te maken hebben met jouw budget in dit bakje verzamelen. Plan een vaste dag in om alle brieven, facturen en andere documenten te sorteren en in jouw PVB/PAB-map te bewaren.

  • TIP 3: Werk met domiciliering 

Als budgethouder heb je vaak met heel wat verschillende diensten een overeenkomst afgesloten. Die sturen dan – meestal maandelijks – een factuur op. Het tijdstip wanneer je een factuur ontvangt kan sterk verschillen van dienst tot dienst. Door zoveel mogelijk te werken met domiciliëring hoef je zelf niet bij te houden wat je nog moet betalen en voorkom je boetes en nalatigheidsintresten.

  • TIP 4 : Plan een vaste betaaldag

Lukt het niet om met alle diensten te werken via domiciliëring dan plan je best een vast moment in waarop je alle betalingen doet voor jouw PVB/PAB. Je kan bijvoorbeeld inplannen dat je de tweede week en de laatste week van de maand op donderdag betalingen doet voor de kosten die je met jouw budget hebt gemaakt.

  • TIP 5 : Dien regelmatig kosten in

Op jouw zichtrekening heb je een terugvorderbaar voorschot ontvangen van het VAPH. Hiermee kan je alvast kosten mee betalen. Je dient het saldo op jouw PVB/PAB-zichtrekening zelf op te volgen. Plan daarom een vast moment in om kosten in te dienen bij het VAPH. Bijvoorbeeld om de 2 of 3 maanden. Zo vermijd je een ontoereikend saldo op jouw zichtrekening.

  • TIP 6 : Maak een overzicht

Het indienen van kosten bij het VAPH kan op verschillende manieren gebeuren : via de website mijnvaph.be of via een kostenstaat in een excel-bestand die je aan het VAPH bezorgt. Zorg ervoor dat wanneer je kosten hebt ingediend je een overzicht bijhoudt. Dit overzicht bewaar je bij de facturen en rekeninguittreksels die bewijzen dat je deze kosten hebt gemaakt en betaald.

  • TIP 7 : Volg jouw budget op

Het gebruik van jouw budget is geen statisch gegeven. Je kan in de loop van het jaar meer of minder persoonlijke assistentie nodig hebben. Ook de manier waarop je jouw PA vergoedt kan wijzigen en dus invloed hebben op de besteding van jouw budget. Sta daarom regelmatig stil bij wat je reeds besteed hebt en hoeveel je nog kan besteden met de rest van het budget.

  • TIP 8 : Vermijd het gebruik van de bankkaart

Wanneer je een budget ontvangt, dan ben je verplicht om een aparte zichtrekening bij de bank te openen. Dit kan makkelijk online en banken voorzien hiervoor ook een bankkaart. Met die bankkaart kan je ook cash afhalen om bijvoorbeeld het toegangsticket van jouw PA te betalen. De bedragen die je inbrengt als kosten moeten steeds overeenkomen met wat er van de zichtrekening is gegaan. Door cash af te halen is dit minder overzichtelijk en riskeer je verkeerde bedragen in te brengen.

  • TIP 9 : Beheer jouw administratie zelf

Wanneer je zelf budgethouder bent heb je er alle belang bij om jouw administratie zelf op te volgen. Dat betekent dat jij de betalingen doet of aanwezig bent bij de persoon die dit voor jou doet. Als het uitvoeren van deze taken systematisch door iemand anders dient te gebeuren, maak dan goede afspraken hierover en zorg dat je er steeds bij bent.

  • TIP 10 : Laat je bijstaan

Lukt het je toch niet helemaal om jouw PVB/PAB-administratie zelf te voeren, roep gerust het deskundig advies in van onze coaches. Tijdens een huisbezoek gaan we samen met jou alles organiseren zodat jouw administratie vlekkeloos verloopt.
We hopen dat je met deze tips het voeren van de administratie voor jouw PVB/PAB als makkelijker mag ervaren. Zodat je (nog) meer tijd en energie krijgt om te investeren in wat écht telt : Leven op jouw manier met de ondersteuning die dit voor jou mogelijk maakt.

Hulp nodig? Bel onze advieslijn en zij regelen dat een coach bij je thuis lanskomt. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord