Met de komst van het persoonsvolgend budget (PVB) begin dit jaar zijn er meer mogelijkheden gekomen, ook qua betalingswijze. Wie met zijn PVB ondersteuning wil van een vergunde zorgaanbieder heeft de keus tussen betaling via cash of voucher. Maar waar kies je nu best voor? Wat zijn de verschillen, de voordelen en de nadelen? We zetten ze even op een rijtje.
Manier van betalen
Cash is de manier die de vroegere PAB'ers kennen. Je hebt een overeenkomst met de vergunde zorgaanbieder. Deze stuurt je facturen die je betaalt met je PVB. Die kosten dien je in bij het VAPH. Zij storten het bedrag terug op je PVB-rekening. Voordeel bij cash is dat je meer overzicht hebt op wat de vergunde zorgaanbieder precies aanrekent. Nadeel is dat het wel wat administratie vergt.
Bij voucher hoef je zelf geen betalingen te doen, behalve voor de woon-en leefkosten, die buiten het PVB vallen. Je hebt een overeenkomst met de vergunde zorgaanbieder. Deze factureert rechtstreekst aan het VAPH. Op je mijnvaph zie je hoeveel van je PVB gereserveerd staat voor de zorgaanbieder. Je kan dit wel op ieder moment van het jaar aanpassen. Voordeel bij voucher is dat er geen administratie bij komt kijken. Nadeel is dat je iets minder overzicht hebt waarvoor je precies betaalt.
Prijs
Cash wordt uitgedrukt in euro's. De vergunde zorgaanbieder zal je facturen moeten bezorgen. Hierbij zal de zorgaanbieder een inschatting moeten maken van de anciënniteit van de werknemers en moet er rekening gehouden worden met de indexering. Het kan zijn dat de zorgaanbieder je hiervoor 'de volle pot' aanrekent.
Voucher wordt uitgedrukt in punten, waarbij 1 punt gelijk is aan 817 euro voor de budgethouder. De vergunde zorgaanbieder factureert aan het VAPH. Langs deze weg kan de zorgaanbieder zijn exacte loonkost doorrekenen, rekening houdend met de anciënniteit van de werknemers en de indexering. Hierbij kan één punt dus meer waard zijn dan 817 euro.
Qua prijs zal kiezen voor betaling via voucher op lange termijn dus vaak het meest interessant zijn. Het aantal punten dat jij afstaat aan de vergunde zorgaanbieder blijft gelijk zolang jij je ondersteuning niet wijzigt, terwijl de prijs die zij hiervoor factureren aan het VAPH kan oplopen door een stijgende anciënniteit van de werknemers en de indexering.
Over hoe de zorgaanbieder zijn prijs bepaalt schreven we hier reeds een artikel.
Waar nog rekening mee houden?
- Of je nu kiest voor betaling via cash of voucher, je krijgt voor het bedrag dat je met je PVB besteedt bij een vergunde zorgaanbieder GEEN 11,94 % beheerskosten. De vergunde zorgaanbieder krijgt steeds 25,24 % organisatiegebonden kosten bovenop jouw budget.
- Voor het bedrag dat je met je PVB besteedt bij niet-vergunde zorgaanbieders (sociaal secretariaat, interimkantoor, vervoersbedrijf,...) krijg je wel 11,94 % beheerskosten. Bij niet-vergunde zorgaanbieders kan je ook enkel met cash terecht.
- De vergunde zorgaanbieder kan vergoeding met cash weigeren.
- Je kan ten allen tijde overstappen van cash naar voucher of omgekeerd. Daarvoor dien je je overeenkomst te wijzigen. Je hoeft hiervoor geen rekening te houden met een opzegvergoeding.
- De keuze tussen cash en voucher is niet de basis voor een kwaliteitsvolle ondersteuning. Die wordt vastgelegd in de overeenkomst. We maakten hiervoor een modelovereenkomst. Meer informatie vind je hier.
Heb je nog vragen? Bel de Advieslijn.