Advieslijn 03 808 22 99

Budgethouders, VAPH en wij overleven eerste golf van PVF tsunami. Yes!

Geschreven op wo 16 november, 2016 door Jeroen De Weerdt in de categorie Invloed op het beleid

Budgethouders, VAPH en wij overleven eerste golf van PVF tsunami. Yes!

De zorg en ondersteuning voor personen met een beperking  in Vlaanderen verandert vanaf 1 januari 2017 grondig. Waar eerst het geld vooral naar de voorzieningen ging, krijgt vanaf dan de persoon met een beperking zelf dat geld in handen. . Dat is een immense verandering die op heel korte tijd ingevoerd wordt...Een soort tsunami dus. 

Waar eerst het geld vooral naar de voorzieningen ging, krijgt vanaf dan de persoon met een beperking zelf dat geld in handen. Iederéén krijgt een Persoonsvolgend Budget, ongeacht of je gebruikt maakt van een voorziening of van een PAB. Je kan kiezen voor een cashbudget of voor een voucher. Het Persoonlijke Assistentiebudget was voor deze fundamentele verandering een schitterende hefboom. De financiering van “de sector” zal dus afhangen van de mate waarin personen met een beperking daarop beroep doen.

Alle mensen met een PAB of PGB kregen al een PVB!
De eerste golf van die tsunami kregen we de laatste weken over ons. Maar we hebben die met succes doorstaan! Alle meerderjarigen met een PAB of een PGB kregen een PVB. Ze kregen daarvoor een eerste toewijzingsbrief van het VAPH. Ook budgethouders die combineren met een voorziening (zoals bv een dagcentrum) kregen dergelijke brief. Voor hen ligt nog maar enkel het PAB deel definitief vast. Voor het deel zorg die ze gebruiken in een voorziening krijgen ze deze maand nog een brief. Pas dan weten ze definitief wat hun volledig budget is. Die brieven veroorzaakten aan de advieslijn van Onafhankelijk Leven vzw ook een golf van vragen. Velen vroegen om verduidelijking bij wat er nu eigenlijk op de brief stond. Sommigen waren verontwaardigd dat er minder budget was dan ze nu hadden. Anderen waren verbaasd dat ze méér budget hadden…

Schade bleef beperkt
Een taak voor ons om een en ander uit te klaren bij het VAPH. We stelden bv. vast dat er iets mis ging bij de berekening van het terugvorderbaar voorschot. Dat wordt nog  in een tweede brief rechtgezet. Het blijft dus nodig om alles nauwgezet op te volgen. We begrijpen dat het nu nog hier en daar even mis gaat... Maar tot nu toe zien we dat het VAPH er in slaagt overal een oplossing voor te vinden. Dat vinden wij een succes. Alvast 3000 mensen hebben nu een PVB gekregen waarmee ze meer kunnen doen dan daarvoor!

De tweede golf komt eraan
De sterke samenwerking met het VAPH geeft vertrouwen voor de tweede golf die er in de volgende weken aankomt. Dan krijgen ook alle gebruikers van voorzieningen een brief met daarop hun PVB. Dat zal wel andere koek zijn: het gaat over bijna 30.000 nieuwe budgethouders…Onafhankelijk leven vzw krijgt nu al vragen van gebruikers naar ondersteuning bij deze verandering. Maar ze zullen daarvoor nog even moeten wachten op hun PVB.. Ook beginnen vragen te groeien over de nieuwe overeenkomst die gebruikers met hun voorzieningen tegen ten laatste 31/3/17 moeten afsluiten. Onafhankelijk Leven vzw staat klaar om ook aan gebruikers van voorzieningen adviezen en bijstand te geven over de besteding van hun budget en de overeenkomsten die daaraan gekoppeld zijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord