Advieslijn 03 808 22 99

Brief VAPH: van een PVB naar RTH

Geschreven op ma 11 december, 2017 door Annelies Baert in de categorie Assistentie

Brief VAPH: van een PVB naar RTH

In december zullen heel wat mensen een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in de bus krijgen over de gevolgen van een herberekening van de persoonsvolgende budgetten. Het gaat hierbij om een herberekening van het budget voor wie zijn PVB, geheel of gedeeltelijk, inzet bij een vergunde zorgaanbieder (dienst of voorziening erkend door het VAPH). Kreeg jij een brief in de bus met als onderwerp ‘ondersteuning verderzetten via rechtstreeks toegankelijke hulp vanaf 2018’ (Kenmerk: PVB-2018-D) en heb je hier vragen over?

Waarom een herberekening?

Op 1 januari 2017 stapten alle meerderjarigen die ondersteuning krijgen van het VAPH, over naar het systeem van persoonsvolgende financiering. Je PVB was toen berekend op basis van de ondersteuning die je kreeg op 31 maart 2016. Ondertussen heeft het VAPH een herberekening gemaakt van de budgetten op basis van de ondersteuning die er was tussen 1 april en 31 december 2016. Als de ondersteuning in die periode wijzigde, dan kan het PVB voor 2018 verhogen of verlagen. Daarnaast werden er bij de herberekening een aantal technische fouten rechtgezet.

Wat betekent dit voor jou?

Deze herberekening heeft voor jou als gevolg dat je de ondersteuning die je in 2017 organiseerde met je PVB, in 2018 zal moeten verderzetten via rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). RTH-ondersteuning wordt geboden in de vorm van begeleiding, dagopvang en verblijf en je zorgaanbieder zal je dezelfde ondersteuning kunnen bieden, als je sinds december 2016 je ondersteuning niet gewijzigd hebt. Je vergunde zorgaanbieder zal je in de loop van de volgende maanden contacteren om een nieuwe overeenkomst op te stellen, ditmaal via rechtstreeks toegankelijke hulp. Hiervoor hebben zij tijd gekregen ten laatste tot 31 maart 2018.

Heb je meer ondersteuning nodig?

Heb je in de toekomst meer ondersteuning nodig dan kan je rechtstreeks met een vergunde zorgaanbieder bekijken welke RTH-ondersteuning zij bijkomend kunnen bieden. Als dit niet volstaat kan je een nieuwe aanvraag doen voor een PVB. Hoe je dat doet lees je hier.

Ga je niet akkoord met deze herberekening dan kan je beroep aantekenen bij de griffie van de arbeidsrechtbank van het gerechtelijk arrondissement van je woonplaats. Je stuurt dan binnen de drie maand na ontvangst van deze beslissing een aangetekende brief naar de griffie.

Nog vragen? Contacteer de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord