Advieslijn 03 808 22 99

Brief VAPH: je persoonsvolgend budget wordt aangepast

Geschreven op ma 11 december, 2017 door Elien Standaert in de categorie Nieuws

Brief VAPH: je persoonsvolgend budget wordt aangepast

In december zullen heel wat mensen een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in de bus krijgen. Deze brief wordt verstuurd naar iedereen die gebruik maakt van een VAPH-dienst of voorziening.

Kreeg jij een brief in de bus met als onderwerp ‘terbeschikkingstelling van een persoonsvolgend budget vanaf 2018’ met als kenmerk PVB-2018-A en heb je hier vragen over?

 

Op 1 januari 2017 stapten alle meerderjarigen die ondersteuning kregen van het VAPH over naar het systeem van persoonsvolgende financiering. De VAPH-diensten en voorzieningen krijgen sinds die dag geen rechtstreeks geld meer van het VAPH om hun gebruikers te ondersteunen omdat deze hun ondersteuning zelf moeten inkopen met hun persoonsvolgend budget.

Waarom een herberekening?

De persoonsvolgende budgetten werden daarbij  berekend op basis van de ondersteuning die gekregen werden tot 31 maart 2016. Er werd bij de oorspronkelijke berekening dus geen rekening gehouden met de ondersteuning tussen 31 maart 2016 en 1 januari 2017, de datum van de start van het persoonsvolgend budget. 

Wat betekent dit voor jou?

Omdat je als budgethouder je budget toegewezen kreeg op basis van het gebruik van een voorziening zal je hierover typebrief A toegestuurd krijgen. In deze typebrief zal het persoonsvolgend budget aangegeven worden waarop je vanaf 1 januari 2018 recht zal hebben op basis van deze herberekening. Er gebeurde een herberekening die ook rekening houdt met de ondersteuning die je kreeg van deze voorziening vanaf 1 april 2016 tot 1 januari 2017. Het budget zal, parallel met de wijzigingen in de ondersteuning in deze periode, gestegen of gedaald zijn.

Vaph brief

In deze brief zal dus te lezen zijn welk nieuw PVB budget je vanaf 1 januari 2018 zal krijgen.
Een nieuwe overeenkomst met je vergunde zorgaanbieder zal moeten worden opgemaakt tegen 31 maart 2018, op basis van het nieuwe budget.
Veranderde de ondersteuning niet in 2017, dan garandeert de vergunde zorgaanbieder dat de ondersteuning zal kunnen verdergezet worden, onafhankelijk van de wijzigingen in het budget.

Definitief budget?

Er zullen in de toekomst nog  bijsturingen van het budget volgen. Meer hierover kan u lezen via de link naar de Fact Check 21 op de website van het vaph.

Niet akkoord?

Ga je niet akkoord met deze herberekening dan kan je beroep aantekenen bij de griffie van de arbeidsrechtbank van het gerechtelijk arrondissement van je woonplaats. Je stuurt dan binnen de drie maand na ontvangst van deze beslissing een aangetekende brief naar de griffie.

Nog vragen?

Contacteer de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord