Advieslijn 03 808 22 99

Brief VAPH: je krijgt vanaf 1 januari een persoonsvolgend budget

Geschreven op do 14 december, 2017 door Annick de Kreyger in de categorie Nieuws

Brief VAPH: je krijgt vanaf 1 januari een persoonsvolgend budget

In december zullen heel wat mensen een brief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in de bus krijgen over de gevolgen van een herberekening van de persoonsvolgende budgetten. Ben jij iemand die gebruik maakt van een dienst of een voorziening dat erkend is door het VAPH of maak je gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH), maar had je zelf nog geen persoonsvolgend budget (PVB)? Dan heb je van het VAPH een brief (kenmerk PVB-2018-B of PVB-2018-E) gekregen waarin staat dat je vanaf 1 januari 2018 een PVB, een persoonsvolgend budget krijgt.

 

Dat is heel goed nieuws, want met het PVB kan je zelf je zorg organiseren.

Wil je graag alles verder laten lopen zoals het nu gaat?


Maak je geen zorgen want de hulp en ondersteuning die je nu krijgt kan je verder zetten en dat kan je betalen in cash of in voucher. Wat het verschil is tussen beide lees je hier.

De overeenkomst die je nu hebt zal ten laatste tegen 31 maart 2018 vervangen worden door een nieuwe overeenkomst. In die nieuwe overeenkomst zal onder meer staan welke hulp en ondersteuning je krijgt, wat de prijs hiervoor is en wat de opzegtermijnen zijn. Wil je graag meer lezen over de mogelijkheden van de overeenkomsten klik dan hier.

Het is voor jou belangrijk om te weten dat wanneer je geen verandering hebt gedaan in je ondersteuning sedert 31 december 2016, dan krijg je nu met jouw PVB dezelfde ondersteuning.

Indien je in 2016 gebruik maakte van RTH, maar vanaf 1 januari 2018 een PVB krijgt, zijn er voor jou nieuwe mogelijkheden. Je huidige overeenkomst met de RTH zorgaanbieder zal moeten stoppen op 31.12.2017 en dan kan je vanaf 01.01.2018 nieuwe overeenkomsten afsluiten.


Wil je verandering in jouw ondersteuning?


Het PVB geeft je de mogelijkheid om zelf je zorg en ondersteuning op jouw maat te organiseren.

Wat zijn je mogelijkheden:

• Wil je bij de zorgaanbieder blijven waar je nu bent, maar toch een aantal zaken in je zorg en ondersteuning anders organiseren? Dat kan. Hiervoor ga je aan tafel zitten met je zorgaanbieder om dit te bespreken en om dan ook een nieuwe overeenkomst op te maken.

• Wil je veranderen van zorgaanbieder, dan kan dat ook. Maak met je nieuwe zorgaanbieder een overeenkomst op. Denk eraan om de overeenkomst die je nu hebt op te zeggen. Je hebt 3 maanden opzeg, tenzij jullie anders overeenkomen.

• Wil je je budget volledig of een deel ervan in cash besteden, dan kan dat. Bekijk dan eerst welke ondersteuning je nodig hebt. Het cashbudget kan besteed worden aan zorg en ondersteuning op basis van een overeenkomst die afgesloten wordt door de budgethouder. Hier kan je een overzicht vinden van de overeenkomsten die aanvaard worden.
 

Gratis bijstand door Onafhankelijk Leven vzw

Heb je het gevoel dat er heel wat op je afkomt en weet je niet goed met wat eerst te beginnen,maak je geen zorgen we helpen je. En dat kunnen wij voor jou gratis doen.
Omdat je toegekende PVB (voorlopig) volledig naar je zorgaanbieder via voucher gaat vanaf 1 januari 2018 kom je in aanmerking voor het bijstandsfonds van het VAPH.
Alle informatie over dit bijstandsfond vind je hier.

Een overzicht van wat de advieslijn en coachen doen vind je hier .

Heb je vragen, contacteer de advieslijn.

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord