Advieslijn 03 808 22 99

Boer Stefan assisteert Pieter op de zorgboerderij

Geschreven op ma 13 augustus, 2018 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

Boer Stefan assisteert Pieter op de zorgboerderij

Van kinds af wilde Pieter al werken in de tuin. Na zijn BUSO koos hij bewust voor een zorgboerderij in plaats van een dagcentrum. Zorgboer Stefan begeleidt Pieter bij het tuinwerk. We brachten een bezoekje aan Pieter op de zorgboerderij. Lees hier zijn verhaal.

Je gaat nu 4 dagen per week naar zorgboerderij De Plek. Doe je dat al lang?

Ik ga nu drie jaar naar de zorgboerderij. Toen ik 21 was en stopte met het BUSO, zorgde mijn begeleider van Begeleid Werken ervoor dat ik naar De Plek kon.

Eerst ging ik twee dagen, daarna drie en nu vier dagen per week. Ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen want naar een dagcentrum gaan, zag ik niet zitten.

Wat doe je zoal op een zorgboerderij?

Met de assistentie van boer Stefan werk ik veel in de tuin. De Plek heeft ook een grote moestuin waar de klanten zelf hun groenten komen oogsten. Er zijn veel verschillende soorten groenten en er is ook fruit. Het is leuk dat er een paar dieren zijn: een paard, een paar kippen en een hangbuikzwijn. 

Wat vind je leuk aan helpen op de zorgboerderij?

Dat ik hier zoveel zinvolle taken kan doen. Vandaag help ik de buurman met het snoeien van de haag. Onkruid wieden, hout hakselen, groenten planten, hakken, stro leggen, het kippenhok kuisen. Er is veel afwisseling en dat is goed. Ik houd er niet van om altijd hetzelfde te doen.

Op de zorgboerderij werk ik altijd samen met Stefan. Af en toe is Liesbeth er ook en zijn we met drie. De papa van Stefan en de ouders van Liesbeth komen soms ook helpen en elke donderdag komt er een vriend van Stefan.

Ik vind het plezant dat er al zoveel andere mensen komen helpen maar ik zou heel graag hebben dat hier nog andere mensen met een beperking zouden komen. Ik weet dat Liesbeth en Stefan nog plaats hebben op de zorgboerderij voor mensen zoals ik.

Stilzitten is niets voor jou?

Ik moet bezig kunnen zijn, anders verveel ik mij. Op de zorgboerderij is altijd wel iets te doen. Ook buiten de zorgboerderij heb ik een vol programma. Ik wil dat zo.

Op woensdag volg ik kookles, ik ben lid van verschillende jeugdwerkingen en doe vrijwilligerswerk bij Konekt. Ik ga sporten en zit in de adviesraad toegankelijkheid van de stad Leuven. 

Nu woon je nog bij je ouders. Maar in de toekomst wil je het anders?

Binnen twee jaar wil ik gaan wonen in het Zavelhuis. Het Zavelhuis is een project waar 15 jongvolwassenen met een beperking op een studio zullen kunnen wonen, onder begeleiding.

Ik maak me wel zorgen over mijn toekomst. Mijn persoonsvolgend budget gaat nu volledig naar de zorgboerderij en dan moet ik nog betalen voor het wonen en leven in het Zavelhuis.

Zoals het er nu naar uitziet moet ik nog lang wachten op extra budget. Ik hoop dat er iets verandert en dat ik sneller budget krijg want ik wil super graag een eigen leven uitbouwen en zelfstandig zijn

Meer info over zorgboerderijen: www.groenezorg.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord