Advieslijn 03 808 22 99

Blijft mijn voorziening open?

Geschreven op ma 13 december, 2021 door Dave Ceule in de categorie Corona

Blijft mijn voorziening open?

Het VAPH vaardigde bijzondere richtlijnen uit naar aanleiding van de vierde COVID-19-golf. In dit artikel vatten we voor jou de inhoud van de infonota samen.

Helaas beleven we vandaag een vierde golf van de COVID-19-besmettingen in onze samenleving. Ook binnen voorzieningen zijn er opnieuw meerdere en grotere uitbraken. Heel wat personeelsleden zijn besmet of in quarantaine.

Het Vlaams Agentschap voor Personen (VAPH) met een Handicap is opnieuw in crisismodus. Dit betekent dat er bijzondere richtlijnen gelden. De volledige infonota vind je hier.

Het eerste doel blijft het maximaal verderzetten van de zorg en ondersteuning voor personen met een handicap. Dit betekent dat je als gebruiker moet kunnen blijven rekenen op de diensten van jouw zorgaanbieder. Ido’s blijven maximaal uitgevoerd.

Maar in praktijk is het natuurlijk niet evident om zorg en ondersteuning te blijven bieden als hele teams uitvallen. Daarom werkte het VAPH een stappenplan uit. In dit stappenplan roept men op om extra personeel in te zetten of te bekijken of men kan rekenen op lokale ondersteuning. Deze extra ondersteuning kan bestaan uit mensen van andere organisaties, personeel van stad of gemeente, vrijwilligers… Het doel is dat je als persoon met een handicap maximaal geholpen blijft.

Elke gebruiker blijft ook steeds recht hebben op bezoek.

Indien het ondanks extra ondersteuning niet mogelijk is om de dienstverlening verder te zetten, kan men een tijdelijke vermindering van het aanbod doen of in sommige gevallen zelfs sluiten. Dit moet echter steeds met het collectief overleg worden besproken. Sluitingen om preventieve redenen kunnen niet.

Vanuit Onafhankelijk Leven blijven we dit op de voet volgen. Voor ons moet bij elke beslissing de persoon met een handicap steeds centraal staan. We roepen ook elk lokaal bestuur op om opnieuw stil te staan bij extra ondersteuning voor personen met een handicap.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst