Advieslijn 03 808 22 99

Binnenkort meer bestedingsmogelijkheden met een PAB-budget

Geschreven op ma 9 mei, 2022 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Binnenkort meer bestedingsmogelijkheden met een PAB-budget

Er komen meer mogelijkheden voor kinderen en jongeren met een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Onafhankelijk Leven werkte mee aan deze uitbreiding, maar hoopt finaal op een volwaardige persoonsvolgende financiering (PVF) voor minderjarigen.

Kinderen en jongeren met een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) kunnen hun budget binnenkort ruimer gaan inzetten. Ze zullen bijvoorbeeld meer nacht- en dagopvang kunnen inkopen bij een vergunde zorgaanbieder en vervoersonkosten betalen. Dit heeft de Vlaamse regering afgelopen vrijdag beslist. Onafhankelijk Leven lanceerde enkele maanden geleden een voorstel met extra bestedingsmogelijkheden. Verschillende suggesties van de organisatie worden nu realiteit.

Wat verandert er?

  • Momenteel kan je met je PAB 92 nachten verblijven in een multifunctioneel centrum (MFC), bij een vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief. Deze limiet wordt opgetrokken naar 155 nachten kortverblijf per jaar in een MFC en 155 nachten kortdurende woonondersteuning bij een vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief.
  • Ook het maximum aantal dagen dagondersteuning dat je kan betalen met je PAB bij een vergunde zorgaanbieder, ouderinitiatief of groene zorginitiatief wordt opgetrokken naar 155 dagen per jaar.
  • Met je PAB kan je per jaar voortaan tot 104 begeleidingen (2 per week) inkopen. Er zal ook geen onderscheid meer gemaakt worden in het maximale aantal mobiele versus ambulante begeleidingen dat kan worden ingekocht. Zo konden tot nu maximum 36 mobiele begeleidingen of maximum 51 ambulante begeleidingen ingekocht worden en was het voor veel budgethouders onduidelijk wat het aantal begeleidingen was waarop ze nog recht hadden dat kalenderjaar. Verder heb je nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van groepsbegeleidingen.
  • Met je PAB zal je voortaan de kosten voor vervoer van de persoon met een handicap te kunnen vergoeden met uitzondering van de kosten voor vervoer in verband met de schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang door een MFC.
  • Het inkopen van kortdurende dagondersteuning was reeds mogelijk bij een door het VAPH vergunde zorgaanbieder of een zorgaanbieder dat geregistreerd is bij het VAPH, maar er kon nog geen dagopvang worden ingekocht in een MFC. Deze optie wordt nu ook mogelijk gemaakt met een maximum van 155 dagen schoolaanvullende en schoolvervangende dagopvang. De huidige combinatieregeling dagopvang MFC -PAB blijft bestaan. Bij deze laatste optie wordt het PAB verhoudingsgewijs verminderd. Het inkopen van dagopvang kan echter enkel in een MFC waar niet al gebruik wordt gemaakt van schoolaanvullende of schoolvervangende dagopvang via de combinatieregeling.

Tussenoplossing richting persoonsvolgende financiering voor minderjarigen

Onafhankelijk Leven wil finaal volwaardige persoonsvolgende financiering (PVF) voor minderjarigen waarbij keuzevrijheid en eigen regie van kind en gezin centraal staan. De invoering van PVF voor minderjarigen staat in het Vlaams regeerakkoord maar de regering besliste deze belofte niet na te leven. Daarom pleitte Onafhankelijk Leven als tijdelijke tussenoplossing voor ruimere bestedingsmogelijkheden met het PAB-budget. De organisatie blijft echter aandringen op een volledige omschakeling naar persoonsvolgende financiering.

Blijf op de hoogte van ons beleidswerk

Meer weten over het beleidswerk en de standpunten van Onafhankelijk Leven?

Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: zo blijf je op de hoogte van onze beleidsacties, onze standpunten en het beleidswerk dat we verrichten. 

Abonneer je hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord