Advieslijn 03 808 22 99

Binnenkort Gentse stoverij in Griekenland

Geschreven op di 1 maart, 2016 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Binnenkort Gentse stoverij in Griekenland

Kamil uit Griekenland deed een half jaar vrijwilligerswerk bij Onafhankelijk Leven vzw via het Erasmus + programma. Nog enkele dagen en hij keert terug naar huis, lees hier hoe Kamil deze laatste dagen als Belg gaat invullen.

Slechts enkele dagen blijven er over voor ik mijn EVS* hier in België beëindig. In die vijf en een halve maand deed ik vele dingen, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel moet doen/proberen/bezoeken. Het is duidelijk dat zes maanden niet genoeg zijn om een land en haar inwoners te ervaren. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Maar, c’est la vie!
EVS: European Voluntary Service.

 

Mijn plannen voor de laatste dagen

Mijn eerste prioriteit is om het werk voor Onafhankelijk Leven vzw en ENIL, de Europese koepel, af te werken. Zoals ik al schreef in een voorgaande blog, ben ik hier niet als een toerist (hoewel ik, als ik vrije tijd heb en het mooi weer is, zoveel mogelijk bezoek als ik kan). Ik waardeer de mogelijkheid die me geboden is en ik doe mijn best om de mensen die me vertrouwen een eer te bewijzen. Uiteindelijk is het ook een leerervaring voor mij, dus hoe meer ik probeer, hoe beter ik zal worden.

Graag had ik het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië gezien.

Hiernaast is steden en musea bezoeken mijn ander doel. Ik ben nog niet naar Wallonië geweest, dus zou het leuk zijn om dat minstens één keer te doen en het verschil met Vlaanderen te zien. Ik heb gehoord dat plaatsen zoals Dinant, Namen, Durbuy in de Ardennen zeer leuk zijn. Maar ze zijn niet vlakbij en ik weet niet of ik de tijd en middelen zal hebben om te gaan. Uit Vlaanderen op mijn lijst (voorlopig althans, want dat verandert elke dag) staan Oostende, Ieper, Sint-Niklaas en misschien nog eens Brussel of Antwerpen. Een voetbalwedstrijd staat ook nog op mijn lijstje. Ook enkele musea en wandelingen hier in Gent. En ik moet ook nog cadeautjes voor mijn vrienden en familie in Griekenland zien te vinden
Ik weet dat het onmogelijk is om dit alles in een paar dagen tijd te doen. Maar hoe meer ik kan doen hoe beter. Deze EVS is een ervaring die ik misschien maar één keer in mijn leven zal meemaken, dus ik wil, wanneer ik terugga naar Griekenland, zo veel mogelijk ervaringen meenemen!

Mijn eerste feestdagen zonder familie

Ik bracht Kerstmis en Nieuwjaar in Gent door. Het was de eerste keer dat ik de vakantiedagen gescheiden van mijn familie doorbracht. Het was wel iets raars, maar niet in negatieve zin. We praten bijna elke dag via internet, dus zo erg missen we elkaar nu ook weer niet. Mijn persoonlijke assistente Maria was ook bij me, dus voelde ik me niet eenzaam.
Eigenlijk was het een leuke periode. We bezochten de Kerstmarkten in Gent en Brugge, waar we de mogelijkheid hadden om enkele smakelijke hapjes te eten en in Gent gingen we ook in het reuzenrad. Op Kerstdag gingen we ’s morgens naar de Sint-Baafs kathedraal vooraleer de grote massa mensen er kwam. Hoewel ik niet zo religieus ben, was het een zeer speciale ervaring. Daarna gingen we naar een leuk restaurant, waar we de mogelijkheid hadden om de lokale Stoverij te proeven. Het was heerlijk! Met mijn assistente Maria wisselde ik ook cadeautjes uit.
Voor Oudejaarsavond werden we uitgenodigd bij een medewerker van Onafhankelijk Leven vzw, Cor, bij hem thuis voor een feest. Het was zeer leuk en we ontmoetten er enkele zeer leuke mensen! Het feest duurde tot ’s morgens vroeg! Er was zelfs live jazzmuziek!

 

Het belangrijkste moment van mijn EVS, mijn speech bij de Europese Commissie

In december ging ik naar Brussel voor een conferentie van twee dagen naar aanleiding van de internationale dag van Mensen met een Beperking. Ik was uitgenodigd bij de Europese Commissie om er te spreken over mijn EVS-ervaring en over Onafhankelijk Leven vzw. Het is een grote eer om te spreken op zo een conferentie, maar het is niet gemakkelijk om dat te doen voor een publiek van 200-300 mensen, als je hier niet vertrouwd mee bent. En ik moest als één van de eersten komen! Ik was zeer zenuwachtig, maar uiteindelijk ging de speech zeer goed!

Mensen hebben veel interesse en vragen over de Erasmus mogelijkheden.

Iedereen was zeer positief over mij en tijdens de pauze was ik de enige spreker die bij het panel bleef en die niet naar buiten ging voor een koffie, want er waren veel mensen van het publiek die met me wilden praten, die me vragen wilden stellen over mijn EVS, etc. ik was zeer vereerd door hun reactie en de interesse die ze tonden voor Onafhankelijk Leven vzw en de Erasmus-programma’s. Dit toonde aan dat ik een goed werk doe, wat me trots maakt. En nu wil ik natuurlijk ook mijn EVS-mentor Peter Lambreghts bedanken en de andere collega’s van OL en ENIL, want dankzij hen kan ik dit doen! Dus, zeer wel bedankt aan hen!

Blijf me volgen voor mijn laatste artikel volgende maand, over mijn hele EVS-ervaring!
Misschien heb je na het lezen van Kamil’s artikels wel zin om ook een ervaring in het buitenland op te doen? Op www.youthinaction.be kom je er alles over te weten.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord