Advieslijn 03 808 22 99

Bijstand krijgen met je PVB teller op nul

Geschreven op ma 13 maart, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Assistentie

Bijstand krijgen met je PVB teller op nul

Bij heel wat budgethouders staat het volledige PVB gereserveerd als voucher bij de zorgaanbieder. Hun teller staat dus op nul. Gelukkig kunnen ook zij nu lid worden en een coach aan huis laten komen. 

De 4 bijstandsorganisaties hebben van de overheid dezelfde opdracht gekregen. PVB budgethouders bijstaan in de besteding van hun budget. Ongeacht de regio, aard van handicap of besteding in cash of voucher, elke budgethouder kan beroep doen op een bijstandsorganisatie. In deze overgangsfase vol verwarring en zelfs frustratie is het belangrijk dat gebruikers voelen dat ze niet alleen staan.

Toch was er een groot deel van de PVB budgethouders die uit de boot dreigde te vallen. Het gaat dan over de mensen die vorig jaar gebruik maakten van een VAPH voorziening.  Hun budget werd automatisch en integraal overgezet naar een voucher bij de vergunde zorgaanbieder in kwestie. Hun PVB teller staat al sinds 1 januari 2017 op nul. Hun hele PVB staat als voucher gereserveerd bij de zorgaanbieder. De 50 euro lidgeld of de factuur van een coach kunnen zijn dan ook niet betalen.

Dit is onaanvaardbaar en gelukkig waren ook de overheid en het VAPH het daarmee eens. Voor deze groep mensen is er nu een oplossing uitgewerkt.

Deze mensen hebben recht op een soort bijstandsfonds. Per persoon heeft dit fonds 300 euro beschikbaar voor bijstand. Hiermee kan je:

  • Lid worden bij Onafhankelijk Leven vzw
  • Eén van onze PVB coachen kan ook bij jou langskomen om jouw dossier grondig te bekijken

Deze 300 euro wordt niet afgetrokken van je jaarbudget. Van zodra jouw PVB helemaal gereserveerd staat als voucher bij een vergunde zorgaanbieder kan je van dit fonds gebruikmaken. Ook als deze voucher later in het jaar aangepast zal worden en er toch een deel in cash zal vrijkomen.

Wil jij zien wie de PVB coach van jouw regio is, klik hier. Heb je een vraag voor de advieslijn? Klik hier. 

Klik hier en word eenvoudig lid

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord