Advieslijn 03 808 22 99

Bewindvoerders hebben geen recht op 3 procent van jouw PVB

Geschreven op do 23 februari, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Bewindvoerders hebben geen recht op 3 procent van jouw PVB

Professionele bewindvoerders kunnen 3% aanrekenen als kosten voor de bewindvoering. Daarover zijn nu geen duidelijke en strikte richtlijnen, dus ook niet over wat als te beheren 'inkomsten' worden beschouwd. Afspraken over bewindvoering verlopen doorgaans via de vrederechter. Door de invoering van het persoonsvolgende budget (PVB) kwam deze problematiek opnieuw naar boven. Vraag is immers of het PVB als inkomen wordt beschouwd, en de bewindvoerder daar dus 3% kosten mag op rekenen. Ook rees de vraag of de 3% kosten betaald mogen worden vanuit het PVB. Het antwoord op de eerste vraag is alvast neen.

Minister Vandeurzen legde deze problematiek voor aan minister Geens. Die antwoordde recent dat er een Koninklijk Besluit wordt opgemaakt waarin wordt gesteld dat het persoonsvolgend budget niét als inkomen mag worden beschouwd. Dit geldt volgens minister Vandeurzen voor de hele persoonsvolgende financiering, dus zowel voor het basisondersteuningsbudget als voor de betalingsvarianten cash en voucher van het persoonsvolgend budget. Dus de bewindvoerder mag daarop geen 3% rekenen als kostenvergoeding.

Het zal nog enige tijd duren vooraleer dat Koninklijk Besluit er is, maar in elk geval is de intentie en de geest nu duidelijk.

Kosten voor bewindvoering worden ook niet aanvaard door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Je kan deze kosten dus niet indienen bij het VAPH. Enkel voor het vrij besteedbaar bedrag is geen verantwoording nodig.

Het VAPH bereidt verdere communicatie voor, ook naar professionele bewindvoerders en de vredegerechten. Het VAPH heeft al een infomoment voor een aantal vrederechters gegeven.

Heb je een probleem dat je wil melden in verband met bewindvoering? Ga dan naar het meldpunt

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord