Advieslijn 03 808 22 99

Besprekingen PVF minderjarigen eindelijk gestart

Geschreven op wo 11 januari, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Besprekingen PVF minderjarigen eindelijk gestart

Minister Jo Vandeurzen wil dat tegen eind 2019 ook voor kinderen en jongeren de persoonsvolgende financiering een feit wordt: “Nog deze regeerperiode wordt de PVF voor minderjarigen met een handicap en hun gezin zo snel als mogelijk een realiteit.”   Daarom is er nu een “Taskforce PVF minderjarigen” samengesteld en opgestart.

Dus als alles goed gaat, schakelt vanaf 1 januari 2019 elke minderjarige die nu een PAB heeft over naar een PVB. Ook ouders  die voor hun kinderen beroep doen op een VAPH-voorziening  kunnen vanaf dan kiezen voor een cashbudget of een voucher (of een combinatie).  Alle kinderen en jongeren die pas vanaf dan gebruik maken van het VAPH-aanbod zal een PVB worden toegewezen. Mogelijks met  uitzondering van kinderen en jongeren waarvoor de jeugdrechter een beschermingsmaatregel heeft uitgesproken.

Het wordt een hele klus om alles op tijd voor elkaar te krijgen, maar dat is volgens ons zeker en vast mogelijk!  Tijdens de eerste bijeenkomsten om van deze Taskforce zaten  zo’n 30 personen aan tafel. Zowel mensen van het VAPH , als mensen vanuit Jongerenwelzijn Kind en Gezin, Onderwijs,… . als de bijstandsorganisaties, gebruikersorganisaties, voorzieningen, verwijzers, diensten ondersteuningsplan, vakbonden, de administratie,… zijn vertegenwoordigd.

Is dat wel nodig? Het gaat toch over kinderen en jongeren met een handicap? Ja, want het is de intersectorale toegangspoort van de Integrale Jeugdhulp  die persoonsvolgende budgetten voor kinderen en jongeren toekent, niet het VAPH. En er is nogal wat belangstelling dat gezinnen het budget voor hun kinderen op meerdere domeinen kunnen inzetten zoals kinderopvang en onderwijs.

Onafhankelijk Leven vzw werkt actief mee aan deze Taskforce en wil dit graag verder uitwerken met iedereen die ook voorstander is van PVF voor kinderen en jongeren. Een eigen budget is een krachtige hefboom voor inclusie: thuis, in de buurt, op school, in de vrije tijd,  in de kinderopvang,… Inclusieve zorg, assistentie en ondersteuning kan het verschil maken in hoe het leven er later uitziet. Denk maar aan onderwijskansen bijvoorbeeld…

Onafhankelijk Leven vzw wil zoals bij PVF meerderjarigen bewaken dat iedereen minimaal zijn huidige budget behoudt, het op dezelfde manier verder kan besteden en liefst ook ruimer. Vanaf dan ook zal voor iedereen de budgethoogte gelijk zijn, ongeacht of je nu voor cash kiest of voor een voucher.  Bij kinderen en jongeren wordt de bepaling van de ondersteuningsnood een extra uitdaging. De eigenheid van de situatie van gezinnen met een kind met een handicap en hun ondersteuningsbehoeften moet het uitgangspunt  zijn. En dat kan behoorlijk wisselend zijn. Een kind heeft  altijd ondersteuning en toezicht nodig. Een kind met een handicap nog meer. Maar ook  andere gezinsleden hebben mogelijks ondersteuning nodig. Hoe kan je zorgzwaarte meten bij kinderen en jongeren? Zal de ondersteuning zelf ook vertaald worden in functies zoals individuele ondersteuning, dagbesteding, verblijf, permanentie?

Het is erg belangrijk dat het PVF voor minderjarigen er ook effectief komt nog deze regeerperiode. Wij hebben er alleszins goesting in.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord