Advieslijn 03 808 22 99

Besparing op beheerskosten

Geschreven op ma 18 januari, 2021 door Dave Ceule in de categorie Assistentie

Besparing op beheerskosten

Wie zijn zorg en assistentie zelf cash organiseert, kreeg tot vorig jaar 11,94% bovenop zijn budget voor beheerskosten. De Vlaamse Regering besliste dit percentage te verlagen naar 10,35%. Besparen op zorg in coronatijden: onbegrijpelijk.

Wat zijn beheerskosten?

Beheerskosten vormen een compensatie voor kosten die je zelf maakt voor het administratieve beheer van jouw budget. In praktijk zetten heel wat mensen dit ook in voor noodzakelijke zorg. 

Deze besparing op beheerskosten ligt al twee jaar op tafel. Onafhankelijk Leven heeft zich hier steeds tegen verzet. In het oorspronkelijke voorstel ging men tot 10% zakken. Vandaag is dan echter onder druk afgetopt op 10,35%.

Beheerskosten worden ook voor zorg gebruikt

Vanuit de overheid zegt men dat voorzieningen reeds eerder moesten besparen op hun organisatiegebonden kosten. Dat klopt. Maar organisatiegebonden kosten zijn kosten in een voorziening die niet direct met zorg te maken hebben. Beheerskosten worden wel degelijk voor zorg gebruikt.

Besparen op beheerskosten is een discriminatie van een specifieke groep van budgethouders, mensen die met een persoonsvolgend budget (PVB) cash werken en de ondersteuning zelf organiseren, met assistenten en vrijwilligers bijvoorbeeld. In praktijk worden vooral mensen geraakt die thuis wonen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een handicap die thuis wonen, sowieso minder ‘kosten’ dan iemand die in een voorziening verblijft. In het regeerakkoord staat “Voor de ondersteuning van kwetsbaren maakt de Vlaamse Regering de nodige budgetten vrij. Deze gaan bij voorkeur naar de mensen zelf in plaats van naar de structuren.” Besparen op zorgbudgetten druist hier dan ook tegenin. Men speelde zelfs met het idee om dit jaar een indexaanpassing over te slaan. Ook daar verzetten we ons tegen, die beslissng zou weer een negatieve impact op de ondersteuning van mensen hebben. Ondertussen berichtte het VAPH dat er dit jaar wel een indexaanpassing komt.

Wat zal de impact op jouw budget zijn?

Als je met cash werkt, zullen jouw beheerskosten dit jaar dalen met 1,59%. De basisomslagsleutel om de punten te vertalen in euro’s, werd voor het jaar 2021 opgetrokken van 861,86 euro naar 868,83 euro per zorggebonden punt. (Klik hier voor meer info).

Een voorbeeld:
Je hebt een persoonsvolgend budget (PVB) in categorie 7 van 30 243.97 euro (bedragen 2021). Je gebruikt dat enkel om je door assistenten thuis te laten helpen in je ondersteuning. Dan krijg je in 2021 10,35% beheerskosten bovenop je budget, namelijk 3.130,25 euro aan beheerskosten. In 2021 zal je 33.374,22 euro ( 30.243,97 euro + 3.130,25 euro) kunnen inzetten aan zorg en ondersteuning.

Vanuit Onafhankelijk Leven blijven we in 2021 verder lobbyen. Politici moeten inzien dat dit een rechtstreekse besparing op zorg is. En dat druist in tegen het regeerakkoord.

Hulp nodig of een vraag? Neem contact op met de advieslijn.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord