Advieslijn 03 808 22 99

Benut de mogelijkheden van de VIA4-middelen

Geschreven op di 15 mei, 2018 door Elien Standaert in de categorie Assistentie

Benut de mogelijkheden van de VIA4-middelen

Dankzij de VIA4-maatregelen is het statuut van de persoonlijk assistent verbeterd. Budgethouders die zelf werkgever zijn, hebben met dank aan de VIA4-middelen, recht op een extra budget van 7% van hun loonkosten bovenop het PAB-jaarbudget.

In onderstaand artikel lees je hoe deze rechten kan opbouwen, of je binnenkort een uitbetaling mag verwachten en wat een voorschot op de VIA4-middelen is.

 

Wat zijn VIA4-middelen?

Stel je als budgethouder met een persoonlijke-assistentiebudget (minderjarigen) een persoonlijke assistent te werk via een arbeidsovereenkomst (sociaal secretariaat)? Dan heb je recht op extra middelen om het minimumloon van je persoonlijke assistent te kunnen garanderen (VIA4-middelen).
Het gaat hierbij om maximum 7% op het loon van je assistent, facturen van het sociaal secretariaat (RSZ/bedrijfsvoorheffing/beheerskosten), creditnota’s, maaltijdscheques, kosten ivm vakantiegeld, eindejaarspremie en eventuele opzegkosten dat bijgeteld wordt op je jaarbudget. 

Voorschot

In het najaar wordt telkens een voorschot van VIA4-middelen betreffende het lopende budgetjaar gestort aan de budgethouders die:
● het vorige budgetjaar meer dan hun volledige budget opdeden óf;
● tijdens het najaar van het lopende budgetjaar al voor 9/12e van hun lopende jaarbudget aan PAB-kosten ingediend hebben.

De uitbetaling van de VIA4-middelen

In het voorjaar van het nieuwe budgetjaar heeft het team Budgetbesteding een zicht op het gebruik van het jaarbudget van het afgelopen jaar.  Er wordt dan nagekeken of er nog VIA4-middelen gestort moeten worden aan budgethouders die extra assistentie boven het jaarbudget ingezet hebben in het afgelopen jaar.  Je ontvangt hierover een brief van het VAPH.

De afrekening VIA4 zal eind juni gestort worden.

Niet overdraagbaar                                      

Als blijkt dat de budgethouder binnen het jaarbudget gebleven is, worden er geen VIA4-middelen gestort.
Heb je in het najaar een voorschot ontvangen van VIA4-middelen? Maar heb je deze niet of niet volledig gebruikt? Dan wordt dit bedrag ingehouden. Ook dan krijg je een brief van het VAPH waarin je leest hoeveel VIA4-middelen je te veel hebt ontvangen. Dit bedrag zal worden ingehouden bij de eerstvolgende kostenstaat die je indient na het ontvangen van de brief.

 De VIA4-middelen zijn dus niet overdraagbaar naar het volgende jaar.

VIA4-middelen gebruiken

De gestorte VIA4-middelen moeten gebruikt worden om extra PAB-assistentie boven het jaarbudget te betalen.  Ze kunnen besteed worden in het jaar dat ze opgebouwd worden.

Extra assistentie

Ben je op zoek naar een extra assistent om de opgebouwde middelen te besteden? Via de website www.zorgenassistentie.be kan je een vacature plaatsen en/of zelf een geschikte kandidaat vinden.

Meer info

Meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van en met de VIA4-middelen kan je lezen in de meest recente Richtlijnen aan PAB budgethouders (1 jan. 2018) op pagina 15 onder punt 7 VIA4-maatregelen. Tips met een rekenvoorbeeld over de VIA4-middelen kan je lezen in een artikel via deze link.

Vragen?

De medewerkers van de advieslijn formuleren graag een duidelijk antwoord op of advies bij jouw vragen. De advieslijn is telefonisch en via mail te bereiken.

 

Downloads

Infomap besteding PAB

In deze infofiche lees je meer informatie over hoe het PAB gebruikt kan worden, waar je assistenten kan vinden, welke soorten overeenkomsten je kan afsluiten, op welke manier het PAB wordt gestort en hoe Onafhankelijk Leven vzw jou hier bij kan helpen.

Download

PAB-richtlijnen van het VAPH

Deze richtlijnenbundel ontvang je van het VAPH bij de toekenning van je PAB.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord