Advieslijn 03 808 22 99

"België moet werk maken van inclusie mensen met een beperking"

Geschreven op ma 1 februari, 2016 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

"België moet werk maken van inclusie mensen met een beperking"

België respecteert het recht van mensen met een beperking op autonomie en inclusie in onze samenleving niet. Dat schreef de mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks in zijn rapport na een bezoek aan ons land.

België respecteert het recht van mensen met een beperking op autonomie en inclusie in onze samenleving niet. Dat schreef de mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks in zijn rapport na een bezoek aan ons land. ‘Het verbaast me niet dat de mensenrechtencommissaris ons op de vingers tikt. Van een welvarend land als het onze, dat bovendien ook het VN-verdrag moet toepassen mag je zeker meer verwachten’, zegt woordvoerder van Onafhankelijk Leven vzw  Peter Lambreghts.

 

Het hoge aandeel van mensen met een beperking die in een instelling verblijven en daarbovenop nog eens het mager aanbod aan diensten in de samenleving. Dat ziet de mensenrechtencommissaris als twee belangrijke redenen waarom deze mensen niet voluit een zelfstandig leven kunnen leiden. Peter Lambreghts kan dit alleen maar beamen: ‘We leiden in ons land nog steeds te veel mensen, erger nog, kinderen met een beperking naar aparte instellingen. We maken allerlei problemen rond inclusie en toegankelijkheid in plaats van er voluit voor te gaan’.

Doordat kinderen met een beperking in gespecialiseerde instellingen les volgen, kunnen ze later moeilijk overschakelen naar een gewone onderwijsinstelling. Daarom roept de mensenrechtencommissaris België op om werk te maken van de inschakeling van kinderen met een beperking in het gewone onderwijs.

Onafhankelijk Leven vzw pleit er al jaren voor dat mensen met een beperking onafhankelijk kunnen leven en zelf hun eigen keuzes kunnen maken, in de samenleving. Dat kan onder meer door persoonlijke assistenten. Met een persoonlijke assistent kunnen mensen met een beperking zelf beslissen wie hen waar en wanneer assisteert. Zo hoeven zij niet afhankelijk te zijn van de goodwill van familie, vrienden of instellingen.

Bron: Belga, Raad Van Europa

Meer info?
Lees hier het artikel over de veroordeling van België oor het Europees Comité Sociale Rechten en hier het volledige rapport van de Mensenrechtencommissaris (Engelstalig)

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord