Advieslijn 03 808 22 99

Belastingen en mijn budget

Geschreven op do 27 april, 2023 door Chris Van Acker in de categorie Assistentie

Belastingen en mijn budget

Betaal ik belastingen op mijn PAB of PVB? Ben ik als werkgever van mijn assistent BTW-plichtig? En krijg ik een fiscaal voordeel voor mijn aangekochte dienstencheques? Binnenkort vul je naar jaarlijkse gewoonte je belastingaangifte in. We geven een antwoord op de meest gestelde vragen van budgethouders. 

Neem ik mijn budget op in mijn belastingaangifte?

Nee. Je PAB of PVB is een budget waarmee je zorg en ondersteuning betaalt. Het is geen inkomen. Het budget wordt ook niet belast en je vermeldt het daarom niet op je belastingaangifte. 

Moet mijn assistent via sociaal secretariaat of interim belastingen betalen?

Ja. Werkt je assistent via een sociaal secretariaat of interimkantoor? Dan ontvangt je assistent een loon. Een loon telt altijd mee voor de fiscus. Dus je assistent betaalt daarop belastingen. Dat is zowel voor assistenten met een arbeidsovereenkomst als voor assistenten met een takenovereenkomst zo.

Moet mijn assistent via deeleconomie belastingen betalen?

Ja. Je assistent via deeleconomie moet 10,7% belastingen betalen op de vergoeding en op de kosten van het deeleconomieplatform. Daarvoor moet je assistent gelukkig niets doen. Het deeleconomieplatform hield dit percentage in op de vergoeding van je assistent in 2022 en stortte dit al rechtstreeks door naar de belastingen. Op de belastingaangifte van de assistent via deeleconomie staat vermeld hoeveel belastingen die al betaalde. Dit staat in een apart vak zodat de fiscus dit niet opnieuw meeneemt in de berekening. Je assistent moet dus geen bijkomende belastingen meer betalen, op voorwaarde dat die onder het maximumbedrag bleef. Voor kalenderjaar 2022 was dat 6540 euro. Meer informatie over deeleconomie lees je hier.

Moet mijn vrijwilliger belastingen betalen?

Nee. Vergoedingen uit vrijwilligerswerk zijn belastingvrij op voorwaarde dat je assistent onder het maximumbedrag bleef. Voor aanslagjaar 2022 was dat 1.473,37 euro voor de forfaitaire vergoedingen. Sommige vrijwilligers krijgen bovenop hun forfaitaire kostenvergoeding een kilometervergoeding. De kilometervergoeding is ook belastingvrij. Meer informatie over vrijwilligerswerk lees je hier.

Krijg ik een fiscaal voordeel voor mijn dienstencheques?

Nee. Kocht jij vorig jaar dienstencheques met je PAB of PVB? Dan mag je het fiscaal voordeel van dienstencheques niet opnemen in je belastingaangifte.

Ben ik als werkgever van mijn assistent BTW-plichtig?

Nee. Werkt je assistent via een sociaal secretariaat? Dan word je werkgever en krijg je een ondernemingsnummer. Maar je bent geen zelfstandige. Je hebt ook geen onderneming. Je bent dus niet BTW-plichtig. Je mag ook geen aftrekbare kosten voor zelfstandigen indienen.

Kreeg je een brief met de vraag om je BTW-nummer te activeren? Onafhankelijk Leven maakte een modelbrief op die je kan terugsturen. In deze brief leg je uit dat je niet BTW-plichtig bent en dat je je BTW-nummer niet moet activeren. Heb je een persoonlijk assistentie budget (PAB)? Gebruik de modelbrief PAB. Heb je een persoonsvolgend budget (PVB)? Gebruik de modelbrief PVB.

Moet mijn zelfstandige assistent BTW aanrekenen?

De meeste zelfstandige assistenten zijn vrijgesteld van BTW. Zelfstandige assistenten die géén BTW moeten betalen, vermelden de bepaling dat er een vrijstelling is van BTW. Dit doet de assistent door te verwijzen naar artikel 44, § 2, 2° van het BTW-wetboek.

Weet je zelfstandige assistent niet of die BTW moet aanrekenen? Of hoe die het best die bepaling vermeldt? Dan neemt je zelfstandige assistent best contact op met een Sociaal Verzekeringsfonds of BTW-kantoor.

Moet ik als werkgever van mijn assistent gemeente-, provincie-, of milieubelastingen betalen?

Nee. Budgethouders moeten geen gemeente- of provincie- of milieubelastingen betalen voor ondernemers of werkgevers betalen.

Vragen?

Heb je vragen over je belastingen? Contacteer de FOD Financiën. Heb je andere vragen? Contacteer de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord