Advieslijn 03 808 22 99

Behoud je budget volledig na je 18 jaar

Geschreven op di 21 augustus, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Behoud je budget volledig na je 18 jaar

Word je meerderjarig en kreeg je als minderjarige ondersteuning? Het VAPH zet je volledige budget om in een PVB en voorziet hiervoor extra budgetten.

 

Zorgcontinuïteit
De Vlaamse overheid voerde in 2017 de persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen in. Met de zorgcontinuïteit zorgt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ervoor dat minderjarigen hun ondersteuning bij hun meerderjarigheid verderzetten.

Deze verderzetting kwam er eerst voor jongeren met een PAB (persoonlijk assistentie budget) en later ook voor gebruikers van een MFC (multifunctioneel centrum). Vanaf nu geldt deze regeling ook voor jongeren vanuit jongerenwelzijn.

Jongerenwelzijn
Een aantal jongeren met een handicap maakt, eventueel bovenop de jeugdhulpverlening via het VAPH (MFC of PAB), gebruik van jeugdhulpverlening vanuit jongerenwelzijn. Het gaat hierbij om jongeren die bepaalde situaties in hun leven niet meer de baas zijn, wat tot ernstige of langdurige problemen kan leiden. De klassieke vrijwillige hulpverlening volstaat in deze gevallen niet meer.

Ook deze groep jongeren kreeg bij hun meerderjarigheid niet automatisch een PVB, zoals PAB- en MFC-gebruikers. Het budget dat ze vanuit jongerenwelzijn kregen, zette het VAPH niet om in een persoonsvolgend budget.

Het VAPH maakte hiervoor recent extra middelen vrij. Het budget dat deze minderjarigen krijgen vanuit jongerenwelzijn neemt het VAPH voortaan mee in de berekening van het PVB bij hun meerderjarigheid. Dit wil zeggen dat de betrokken personen met een handicap hun volledige zorg en ondersteuning verderzetten bij hun meerderjarigheid.

Meer informatie
Wil je meer informatie over deze aangepaste regelgeving?  Via deze link vind je het besluit van de Vlaamse regering hierover.

Onafhankelijk Leven vzw
Werd je recent zelf PVB budgethouder? Wil je de mogelijkheden met het PVB graag maximaal benutten? Een coach van Onafhankelijk Leven vzw gaat graag samen met je op pad. De coach legt de opstart, de opvolging en het beheer van het budget uit en volgt elk van deze stappen op. Op die manier kan je als budgethouder het hele budget op maat gebruiken en er alles uit halen.

Een afspraak maken met een coach kan door een telefoontje naar de advieslijn. Ook met vragen over dit artikel of over je budget kan je telefonisch en via mail bij de medewerkers van onze advieslijn terecht.

Downloads

Algemene infofiche rond gebruik PVB en Onafhankelijk Leven

In deze infofiche lees je een overzicht van wat PVB is, wat je ermee kan doen en wat niet, welke soorten contracten er mogelijk zijn en hoe wij als bijstandsorganisatie jou daarbij kunnen helpen.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord