Advieslijn 03 808 22 99

Assistentierooster in de kijker: een goede voorbereiding op je PVB-aanvraag

Geschreven op ma 18 juli, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Assistentierooster in de kijker: een goede voorbereiding op je PVB-aanvraag

Start je met de aanvraag van een (hoger) persoonsvolgend budget (PVB)? Dan is het belangrijk dat je op voorhand in kaart brengt welke ondersteuning je nodig hebt. Met het assistentierooster van Onafhankelijk Leven krijg je daar in drie weken tijd duidelijk zicht op.

Waarom moet ik mij voorbereiden?

De PVB-aanvraagprocedure bestaat uit twee delen:

  1. Opmaak ondersteuningsplan: In het ondersteuningsplan verduidelijk je welke ondersteuning je op dit moment krijgt en welke ondersteuning je nodig hebt.
  2. Opmaak multidisciplinair verslag: Voor de opmaak van het multidisciplinair verslag doe je beroep op een multidisciplinair team (MDT). Het MDT gaat objectief na of de ondersteuning die je vraagt ook echt nodig is en hoe dringend je die ondersteuning nodig hebt.

Zowel in het ondersteuningsplan als in het multidisciplinair verslag is het belangrijk dat je een gedetailleerd en realistisch beeld geeft van welke ondersteuning je nodig hebt. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat het VAPH je nood aan ondersteuning te laag inschat en dat je een te laag budget krijgt toegekend.

Hoe werkt het assistentierooster?

In het assistentierooster hou je minstens drie weken lang bij op welke momenten van de dag en bij welke taken of activiteiten je hulp nodig hebt van anderen. Dat gaat onder andere over ondersteuning bij huishoudelijke taken, verplaatsingen, vrije tijd en communicatie. 

Na die drie weken tel je op hoeveel uren assistentie je per taak of activiteit nodig had.  Zo krijg je een duidelijk beeld van hoeveel ondersteuning je gemiddeld nodig hebt per week.

Aan de slag met het assistentierooster?

Vraag het assistentierooster aan bij de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord