Advieslijn 03 808 22 99

Assistentie is onmisbaar om de beperkte mogelijkheden van je beperking te omzeilen

Geschreven op vr 18 maart, 2016 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

Assistentie is onmisbaar om de beperkte mogelijkheden van je beperking te omzeilen

Na een auto-ongeval in 2010 raakte Xander in een rolstoel. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Hij studeert, woont alleen en organiseert zijn assistentie zelf met het geld van de verzekering van zijn ongeluk. 'Assistentie is onmisbaar om de beperkte mogelijkheden van je beperking te omzeilen. Zoals ook de deelname aan de Urban Trail trouwens zal bewijzen.'

Na een auto-ongeval in 2010 raakte Xander in een rolstoel. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten. Hij studeert, woont alleen en organiseert zijn assistentie zelf met het geld van de verzekering van zijn ongeluk. 'Assistentie is onmisbaar om de beperkte mogelijkheden van je beperking te omzeilen. Zoals ook de deelname met Onafhankelijk Leven vzw aan de Urban Trail trouwens zal bewijzen.'

Xander loopt met assistenten van Wheelchairity en Rotaract.

Wie is Xander?

Ik ben Xander, 24 jaar, rolstoelgebruiker sinds 2010 na een auto-ongeval. Ik studeer taal- en letterkunde aan de UGent en woon zelfstandig in Dendermonde. Daarnaast hou ik me nog bezig met de organisatie van een muziekfestival waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Dit jaar op 7 mei, ten voordele van Onafhankelijk Leven vzw. Als dat geen goed doel is!

Waarom loop je mee met de Urban Trail?

De Urban Trail lijkt me vooral een leuke ervaring om met de nodige hulp van een aantal assistenten Gent beter te leren kennen. We gaan echt op plaatsen komen waar je, zeker als rolstoelgebruiker, nooit komt.

Heb je zelf persoonlijke assistentie?

Ik heb geen persoonlijk assistentiebudget van de overheid, maar organiseer mijn assistentie zelf. Dat doe ik met de verzekeringen van mij ongeluk als financiële tussenstop. Het is niet evident je assistentie zelf te regelen, de ene keer met dienstencheques, de andere met een contract. Ook is het niet gemakkelijk altijd de juiste mensen te vinden en mensen ervan te overtuigen dat je veel assistente nodig hebt om een zo actief mogelijk leven te leiden.

Wat betekent assistentie voor jou?

Familie en vrienden staan uiteraard vaak klaar maar voor een actief en zelfstandig leven is andere assistentie nodig. Vervoer elke dag naar de les, thuishulp, boodschappenhulp heb ik allemaal nodig en ik ben zeer blij dat ik erover kan beschikken. Anders had mijn situatie een pak moeilijker geweest. Het eerste jaar aan de universiteit moest ik bijvoorbeeld vaak met de trein naar de les. Als ik geen vervoer had kunnen regelen had ik het alleszins niet tot nu kunnen volhouden.
Zonder assistentie zou mijn leven dus een pak minder kwaliteitsvol zijn. Of had ik thuis moeten blijven wonen. Assistentie is onmisbaar om de beperkte mogelijkheden van je beperking te omzeilen. Zoals ook de deelname met Onafhankelijk Leven aan de Urban Trail trouwens mooi zal aantonen.

Klik hier en leer onze andere rollende lopers kennen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord