Advieslijn 03 808 22 99

Assistentie goedkoper via onbelast bijklussen

Geschreven op vr 27 oktober, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Invloed op het beleid

Assistentie goedkoper via onbelast bijklussen

Onafhankelijk Leven vzw kreeg deze week aan onze advieslijn al heel wat vragen over de nieuwe maatregel van de federale regering om vanaf 1 januari 2018 werknemers die minstens 4/5 werken, zelfstandigen en gepensioneerden maar ook werklozen tot 1000 euro per maand (6000 euro per jaar) onbelast bij te laten verdienen door andere mensen te helpen. Dat kan immers ook als persoonlijke assistent.

Vanuit verschillende hoeken komt kritiek op deze nieuwe regeling. Onafhankelijk Leven vzw ziet in de nieuwe regeling vooral extra kansen voor mensen die zelf hun zorg en ondersteuning willen organiseren. Want mensen met een handicap die een assistent vonden op www.zorgenassistentie.be kunnen door deze regeling meer en goedkopere assistentie organiseren. Via de deelplatformen Helpper en List-Minut  kunnen zij nu ook sneller en meer assistenten vinden.

Dit onbelast bijverdienen zou niet enkel gelden in het verenigingswerk maar ook van toepassing zijn voor de betaling van burger tot burger: dus ook van budgethouder tot assistent. Ook de platformen voor de deeleconomie zoals Helpper en List-Minut zijn ondertussen in deze regeling opgenomen. Mogelijks wordt het via hen ook mogelijk om mensen die werkloos zijn onbelast te laten bijklussen. 

Het is dus terecht dat budgethouders willen weten of daar voor hen kansen zijn. Deze nieuwe maatregel lijkt alvast veelbelovend. We verzamelen op dit moment de beleidsinformatie over deze nieuwe maatregelen, over wat precies de voorwaarden zijn en welke occasionele “klussen” of “activiteiten” al dan niet in aanmerking komen. Het zou kunnen gaan over opvang, oppas, praktische hulp thuis, vervoer, administratieve hulp edm.

Minister De Block sluit toepassing van deze nieuwe regeling ten aanzien van zorgbehoevenden zoals ouderen of personen met een handicap zeker niet uit, integendeel. Ook minister Kris Peeters bevestigde al dat ze nog personen met een handicap verder meenemen.

Van zodra we goed geinformeerd zijn zullen we samen met ons team dienstverlening bekijken welk advies we hierover aan de leden geven. Vermoedelijk dienen er ook nog enkele afspraken gemaakt worden met het VAPH, ondermeer over de wijze waarop de overeenkomsten en de bewijsstukken voor het onbelast bijklussen bijgehouden zullen worden. Daar zullen onze beleidsmedewerkers zeker voor instaan.

In de komende weken zullen wij praktisch uitleggen hoe je te werk kan gaan om via het "onbelast bijklussen" jouw assistenten te werk te stellen.

Ondertussen nog vragen? Bel de Advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord