Advieslijn 03 808 22 99

Assistentie betalen met je PAB of PVB: van burger aan burger

Geschreven op wo 22 mei, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Nieuws

Assistentie betalen met je PAB of PVB: van burger aan burger

Sinds juli 2018 kan je je assistent via het systeem van onbelast bijklussen betalen met je PAB of PVB. In dit systeem zijn er twee manieren: via diensten burger aan burger en via deeleconomie. In dit artikel lees je meer over de eerste mogelijkheid. Klik hier als je meer wil weten over deeleconomie.

Wie mag ik betalen via burger aan burger?

De assistent in kwestie mag niet vast voor je werken, maar mag je enkel van tijd tot tijd komen helpen. Hij of zij moet ook tot een van de volgende groepen behoren:

• werknemers die minstens 4/5 werken,
• gepensioneerden,
• zelfstandigen, op voorwaarde dat ze niet dezelfde activiteit uitoefenen als hun hoofdactiviteit. Als je meer informatie wilt over deze groepen, klik dan hier

Hoe start ik met dit systeem?

Jij en je assistent moeten onderling zelf de administratie regelen, er komt geen derde partij bij kijken. De assistent moet een bijkomende aansprakelijkheidsverzekering voor schadegevallen afsluiten, en daarna moeten jullie onder elkaar een overeenkomst afsluiten. Een voorbeeld van zo’n overeenkomst vind je hier

Elke keer je assistent je komt helpen, moet hij/zij zich registreren op deze websiteDe assistent moet ook een zogenaamdbewijs van prestaties/factuuropmaken als bewijs voor het VAPH. Zo’n bewijs mag maandelijks doorgegeven worden.

Wat geef ik het VAPH door?

Om je assistent van burger aan burger te kunnen betalen met je PAB of PVB, heb je eerst en vooral de overeenkomst die je met je assistent gesloten hebt nodig. Deze registreer je via de website van het VAPH, onder de optie ‘mijnVAPH’. Je kan ook het formulier ‘cash overeenkomst registreren’ invullen en doorsturen. Je duidt daarbij aan dat het gaat over een overeenkomst met een natuurlijke of rechtspersoon. Als je een PAB hebt, kan je de overeenkomst ook opsturen naar het VAPH.

Hou zeker een factuur van de prestaties van je assistent bij! Het VAPH kan hiernaar vragen of inspectie langs laten komen.

Mag mijn vaste assistent bijklussen?

Nee, dat is niet toegelaten.

Mag mijn vrijwilliger bijklussen?

Ja, de assistent die voor jou als vrijwilliger werkt mag via dit systeem bijklussen. Let wel op: het takenpakket moet verschillend zijn.

Krijgt je assistent als vrijwilliger een forfaitaire onkostenvergoeding? Dan mag hij of zij het maximumbedrag per jaar als vrijwilliger krijgen én het maximumbedrag via deeleconomie.

Hoeveel mag mijn bijklusser verdienen?

Jullie mogen het tarief onder elkaar bepalen, maar er is wel een maximumbedrag. Je assistent mag via deeleconomie tot 520,83 per maand en tot 6250 euro per jaar verdienen. Op dit bedrag moeten geen belastingen worden betaald.

Meer weten?

Meer informatie over het systeem van onbelast bijklussen van burger aan burger vind je hier. Je kan ook contact opnemen met onze advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord