Advieslijn 03 808 22 99

Assistentie betalen met je PAB of PVB: deeleconomie

Geschreven op wo 22 mei, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Nieuws

Assistentie betalen met je PAB of PVB: deeleconomie

Sinds juli 2018 kan je je assistent via het systeem van onbelast bijklussen betalen met je PAB of PVB. In dit systeem zijn er twee manieren: via diensten burger aan burger en via deeleconomie. In dit artikel lees je meer over de tweede mogelijkheid. Klik hier als je meer wil weten over diensten van burger aan burger. 

Wie mag ik betalen via deeleconomie?

Iedereen die achttien jaar of ouder is.

Hoe start ik met dit systeem?

Via een deeleconomieplatform. Dat is een platform waarop je mensen kan vinden die bepaalde goederen en diensten leveren. Je kan hier dus op zoek gaan naar een assistent, maar je vindt er ook de nodige documenten en informatie om iemand in te schrijven als jouw assistent. Er zijn momenteel drie deeleconomieplatformen waarop je de nodige documenten kan vinden: Helpper, Listminut, en Mijn Assistent

Wat geef ik het VAPH door?

Om je assistent via deeleconomie te kunnen betalen met je PAB of PVB, heb je eerst en vooral de overeenkomst van het deeleconomieplatform nodig. De drie bovenstaande platformen hebben elk een overeenkomst staan die goedgekeurd is door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Deze registreer je via de website van het VAPH, onder de optie ‘mijnVAPH’. Je kan ook het formulier ‘cash overeenkomst registreren’ invullen en doorsturen. Je duidt daarbij aan dat het gaat over een overeenkomst met een natuurlijke of rechtspersoon. Als je een PAB hebt, kan je de overeenkomst ook opsturen naar het VAPH.

Hou zeker een factuur van de prestaties van je assistent bij! Het VAPH kan hiernaar vragen of inspectie langs laten komen.

Mag mijn vaste assistent bijklussen?

Nee, de assistent die al bij jou werkt via een sociaal secretariaat mag je niet via onbelast bijklussen ook inschrijven. 

Mag mijn vrijwilliger bijklussen?

Ja, de assistent die voor jou als vrijwilliger werkt mag via dit systeem bijklussen. Let wel op: het takenpakket moet verschillend zijn en beide systemen mogen niet door elkaar gebruikt worden. 

Krijgt je assistent als vrijwilliger een forfaitaire onkostenvergoeding? Dan mag hij het maximumbedrag per jaar als vrijwilliger volledig krijgen én het maximumbedrag via deeleconomie.

Wat als mijn assistent een uitkering krijgt?

Ontvangt de persoon die je wilt inschrijven een werkloosheids- of ziekte-uitkering? Raad hem of haar aan om eerst te informeren bij de bevoegde dienst of hij/zij mag bijklussen.

Hoeveel mag mijn bijklusser verdienen?

Het maximumbedrag dat je assistent via deeleconomie mag bijverdienen verandert elk jaar. Dit jaar ligt de som op 6340 euro per jaar, er moeten hierop geen belastingen betaald worden. De kosten die jij betaalt aan het deeleconomieplatform voor verzekeringen, transactiekosten, werking, … zitten al in het bedrag inbegrepen. Als je wat meer info wilt hierover, kan je hier klikken.

Meer weten?

Meer informatie over het systeem van onbelast bijklussen via deeleconomie vind je hier. Je kan ook contact opnemen met onze advieslijn
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord