Advieslijn 03 808 22 99

Assistentie betalen met je PAB of PVB: deeleconomie

Geschreven op ma 21 maart, 2022 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Assistentie betalen met je PAB of PVB: deeleconomie

Voor 2022 verhoogde het jaarlijkse bedrag naar 6.540 euro per jaar, per bijklusser. In dit bedrag zijn de kosten van het deeleconomie-platform en belastingen (10,7%) inbegrepen. Gaat jouw assistent hierover? Dan betaalt die hier nadien extra belastingen op. 

 

Wie mag ik betalen via deeleconomie?

Iedereen die achttien jaar of ouder is.

Hoe start ik met dit systeem?

Via een deeleconomieplatform. Dat is een platform waarop je mensen kan vinden die bepaalde goederen en diensten leveren. Je kan hier dus op zoek gaan naar een assistent, maar je vindt er ook de nodige documenten en informatie om iemand in te schrijven als jouw assistent. Er zijn momenteel drie deeleconomieplatformen waarop je de nodige documenten kan vinden: Helpper, Ringtwice en Trixxo Exxtra.

Wat geef ik het VAPH door?

Om je assistent via deeleconomie te kunnen betalen met je PAB of PVB, heb je eerst en vooral de overeenkomst van het deeleconomieplatform nodig. De drie bovenstaande platformen hebben elk een overeenkomst staan die goedgekeurd is door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Deze registreer je via de website van het VAPH, onder de optie ‘mijnVAPH’. Je kan ook het formulier ‘cash overeenkomst registreren’ invullen en doorsturen. Je duidt daarbij aan dat het gaat over een overeenkomst 'met een natuurlijke of rechtspersoon met ondernemingsnummer'. 

Hou zeker een factuur van de prestaties van je assistent bij! Het VAPH kan hiernaar vragen of inspectie langs laten komen.

Mag mijn vaste assistent bijklussen?

Nee, de assistent die al bij jou werkt via een sociaal secretariaat mag je niet via onbelast bijklussen ook inschrijven. 

Mag mijn vrijwilliger bijklussen?

Ja, de assistent die voor jou als vrijwilliger werkt mag via dit systeem bijklussen. Let wel op: het takenpakket moet verschillend zijn en beide systemen mogen niet door elkaar gebruikt worden. Klik hier voor meer informatie.

Krijgt je assistent als vrijwilliger een forfaitaire onkostenvergoeding? Dan mag hij het maximumbedrag per jaar als vrijwilliger volledig krijgen én het maximumbedrag via deeleconomie.

Wat als mijn assistent een uitkering krijgt?

Ontvangt de persoon die je wilt inschrijven een werkloosheids- of ziekte-uitkering? Raad hem of haar aan om eerst te informeren bij de bevoegde dienst of hij/zij mag bijklussen.

Hoeveel mag mijn bijklusser verdienen?

Het maximumbedrag dat je assistent via deeleconomie mag bijverdienen verandert elk jaar. Dit jaar ligt de som op 6.540 euro per jaar. De kosten die jij betaalt aan het deeleconomieplatform voor verzekeringen, transactiekosten, werking, … zitten al in het bedrag inbegrepen. 

Het bedrag dat ze in werkelijkheid krijgen, ligt een stukje lager omdat er ook belastingen worden betaald op deze inkomsten. Het deeleconomieplatform houdt 10,7 % belastingen in op de inkomsten en de kosten die het platform aanrekent aan de budgethouder. De belasting wordt automatisch ingehouden door het deeleconomieplatform. De bijklusser ontvangt een fiscale fiche van het deeleconomieplatform om bij te houden bij de aangifte van de personenbelasting.

Voorbeeld: je geeft bijklusser 7 euro per uur, het deeleconomieplatform rekent 2 euro per uur aan administratiekosten. Er wordt 10,7% belasting berekend op de 9 euro. De bijklusser krijgt netto 6,04 euro.

Wat is er nieuw sinds 2021 aan dit systeem van bijklussen?

Tot 2020 was het systeem volledig belastingsvrij voor de bijklusser. Sinds 1 januari 2021 is dit niet langer het geval. In dit artikel zetten we op een rijtje wat er is veranderd.

Meer weten?

Je kan contact opnemen met één van de deeleconomieplatformen of met onze advieslijn
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord