Advieslijn 03 808 22 99

Arbeidsrechtbank oordeelt: daling persoonsvolgend budget is in strijd met Europees Verdrag van de Rechten van de Mens

Geschreven op do 24 november, 2022 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Arbeidsrechtbank oordeelt: daling persoonsvolgend budget is in strijd met Europees Verdrag van de Rechten van de Mens

De arbeidsrechtbank in Kortrijk oordeelde dat een daling van het persoonsvolgend budget (PVB) in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en de grondwet. Deze eerste uitspraak kan een belangrijk precedent vormen voor heel wat andere dossiers.

Sinds vorig jaar kregen meer dan 5.000 mensen met een handicap een (deel)budget ter beschikking gesteld. Een groot deel van deze mensen kreeg een lager budget dan eerst gecommuniceerd. Zij werden artificieel ondergebracht in een nieuw systeem met 24 budgetcategorieën gekoppeld aan een nieuwe methodiek om de zorgzwaarte te bepalen. Het nieuwe systeem is in voege sinds 17 maart 2020 en oorspronkelijk beloofde de overheid dat dit geen impact zou hebben op mensen die de oude inschalingsmethode hadden afgerond en één van de oude twaalf budgetcategorieën kregen toegewezen.

Overheid breekt belofte

Maar deze belofte werd niet nagekomen. Wie tussen januari 2017 en 17 maart 2020 via de oude methode ingeschaald werd en in een prioriteitengroep op de wachtlijst terecht kwam met een toewijzing aan één van de twaalf oude budgetcategorieën, wordt bij de terbeschikkingstelling van het PVB artificieel ondergebracht in één van de 24 nieuwe budgetcategorieën. Voor een meerderheid van de betrokkenen resulteert deze omzetting in een lager PVB dan toegezegd in de toekenningsbrief. Een minderheid krijgt het wel beloofde bedrag of krijgt meer.

Onafhankelijk Leven communiceerde eerder al dat het niet correct is dat de nieuwe budgetbepaling ook wordt toegepast op de PVB-dossiers die ingediend zijn vóór 17 maart 2020. Het gaat in tegen eerder gemaakte afspraken en de artificiële omzetting is niet gebaseerd op het nieuwe zorgzwaarte-inschalingsinstrument dat sinds 17 maart 2020 wordt gebruikt.

Na lange tijd op de PVB-wachtlijst te staan, krijgen veel mensen nu ook nog eens een lager budget ter beschikking gesteld. Dit is een politieke verantwoordelijkheid. Een PVB stelt mensen in staat om zelf keuzes te maken over de noodzakelijk zorg en ondersteuning. Zo kan iemand met de hulp van persoonlijke assistenten zoals iedereen een zelfstandig leven uitbouwen midden in de samenleving.

PVB = meer inclusie

Een inclusieve samenleving is een fundamenteel streefdoel van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap. Ons land heeft dit mensenrechtenverdrag in 2009 geratificeerd. Het is dus onbegrijpelijk dat de overheid beknibbelt op de persoonsvolgende budgetten want ze zijn een belangrijk instrument om inclusie waar te maken. Heel wat mensen gingen hiertegen in beroep.

Deze eerste uitspraak kan een belangrijk precedent vormen voor andere budgethouders die ook beroep aantekenden.

Contacteer de advieslijn

Heb je vragen over de nieuwe methode budgetbepaling of de bijhorende beroepsprocedure? Dan kan je contact opnemen met onze advieslijn. We helpen je graag verder!

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of per mail.

Mail de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord