Advieslijn 03 808 22 99

Anders, maar evenwaardig mama zijn

Geschreven op wo 10 mei, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Getuigenis

Anders, maar evenwaardig mama zijn

Op moederdag zetten we alle mama’s in de bloemetjes. Ook mama’s met een handicap zoals Rosa (71). Rosa heeft Multiple Sclerose (MS). Ze is mama van drie kinderen en oma van vier kleinkinderen. Ze bewijst dat ook mama’s met een handicap evenwaardig mama kunnen zijn.  

Een diagnose is voor het gezin

Rosa kreeg op haar negentien jaar verschillende klachten: ze had moeite met stappen, was vaak vermoeid en ze verdroeg de warmte niet goed. Pas tien jaar later kreeg ze de diagnose: Multiple Sclerose. Rosa had op dat moment drie kleine kinderen. Haar jongste was nog een peuter toen ze volledig afhankelijk werd van een rolstoel.

“Zo’n diagnose krijg je niet alleen. Heel je gezin krijgt die. Dat is zwaar. Gelukkig werden wij vroeg mama en papa, want ik weet niet of ik vlak na mijn diagnose aan kinderen durfde beginnen.”

Mama worden met een handicap? Doen!  

Die angst bleek onterecht.  “Met wat ik nu weet, kan ik zeggen dat als je een kindje wil, je er gewoon voor moet gaan. Ook met een handicap ben je een goede ouder. Je bent anders mama, maar wel een evenwaardige mama.”

Rosa was natuurlijk geen mama die mee kon zwemmen, lopen en sporten met de kinderen. Dat vindt ze jammer. Maar er waren ook voordelen. “Ik kon niet gaan werken en was vaak thuis. Daardoor was ik een mama die altijd kon luisteren. Mijn zoon zegt dat ook vaak: “Mama, je was er altijd voor ons.”. Dat is misschien wel het belangrijkste.”

Inspiratie voor haar kleinkinderen

Ondertussen heeft Rosa ook al vier grote kleinkinderen. Ze denkt dat ze met haar handicap onbewust heel wat sociale vaardigheden aan haar kleinkinderen meegaf.

“Een van mijn kleinkinderen werkt als ergotherapeut en een ander kleinkind studeert momenteel verpleegkunde. Ik denk dat ze die wereld leerden kennen dankzij mij.”

“Blijf niet bij de pakken zitten!”

Tot slot wil Rosa meegeven dat mensen niet bij de pakken moeten blijven zitten na een diagnose. “Wat je ook overkomt, het leven blijft de moeite waard. Sta niet stil bij wat vroeger was. Wees dankbaar voor vandaag en benut dat. Wat verloren is, is verloren. Treuren helpt niet. Roei met de riemen die je hebt. En je zal zien dat het leven nog veel moois te bieden heeft.”

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat je gegevens hier achter.

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord