Advieslijn 03 808 22 99

Ambitieus federaal actieplan handicap mag niet in de schuif blijven liggen

Geschreven op za 4 september, 2021 door Lore Van Welden in de categorie Opinie

Ambitieus federaal actieplan handicap mag niet in de schuif blijven liggen

Karine Lalieux, de federale minister bevoegd voor personen met een handicap, stelde deze zomer een nieuw plan voor met 145 maatregelen die de samenleving in België inclusiever moet maken. De minister vindt terecht dat de samenleving zich moet aanpassen aan mensen met een handicap en niet andersom. Onafhankelijk Leven roept de overheid op om het plan ook effectief uit te voeren zodat het geen dode letter blijft.

De 145 maatregelen in het federale actieplan hebben betrekking op alle aspecten van het leven zoals gezondheidszorg, werkgelegenheid, toegankelijkheid, bestrijding van discriminatie, participatie aan het culturele leven en mobiliteit.

Ontoegankelijke treinen en dure taxi’s

Zo staat er bijvoorbeeld in het plan dat het openbaar spoorvervoer toegankelijker moet worden. De overheid wil ervoor zorgen dat een zo groot mogelijke groep mensen zelfstandig de trein kan nemen zonder assistentie te moeten inroepen. Dat zal een grote inspanning vergen want 2 op 3 stations is momenteel niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en de NMBS bestelde vorig jaar zelfs nog nieuwe treintoestellen waarvan de instaphoogte niet dezelfde is als de hoogte van de perrons.

Toegankelijk (openbaar) vervoer is essentieel voor mensen met een handicap om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving, om te kunnen gaan werken, om naar een concert te gaan, om bij de dokter te geraken of om vrijwilligerswerk te kunnen doen. De vrijwilligers van Onafhankelijk Leven moeten al snel 250 euro neertellen voor een rit van 30 kilometer. Een aantal van hen beschikt gelukkig over een persoonsvolgend budget, maar het is absurd om dat geld aan dure taxi's te besteden.

Drempels en hindernissen

Eens mensen met een handicap dan toch geraken waar ze willen geraken, worden ze opnieuw geconfronteerd met allerhande hindernissen. De openbare ruimte en gebouwen zijn nog lang niet aangepast aan hun noden. Daan Vander Steene, zakelijk directeur van NTGent en rolstoelgebruiker, getuigt daarover treffend in de media en schreef een open brief: “Op café en restaurant gaan in Gent, kan ik bijna niet meer. Zovele van mijn geliefde plekken zijn niet meer bereikbaar. Soms zijn er drempels of trappen, en bijna nergens is er een toilet voor personen met een handicap. Letterlijk bijna nergens.”

Aan de arbeid

In 2018 had amper 31,6% personen met een handicap tussen 20 en 64 jaar een job. Meer mensen met een handicap willen graag aan het werk, maar dat lukt hen niet omdat werkgevers niet altijd bereid zijn redelijke aanpassingen te doen. Anderen wagen zich niet op de arbeidsmarkt omdat ze daarvoor fiscaal afgestraft kunnen worden. De federale overheid belooft in haar nieuwe actieplan om deze drempels weg te werken en wil zelf een voorbeeldrol spelen en streeft daarom naar een tewerkstellingsgraad van personen met een handicap binnen de federale overheidsdiensten van 3%.

Handistreaming

Het actieplan benadrukt ook het belang van ‘handistreaming’. Dit betekent dat elke maatregel van de overheid rekening moet houden met de impact daarvan op het leven van een persoon met een handicap. De rechten van mensen met een handicap moeten zo een plaats krijgen in alle beleidsdomeinen.

Handistreaming is allesbehalve een nieuwe term want hij dook ook al op in het federale actieplan handicap van de vorige regering. Zowel de overheid zelf als interfederaal Gelijkekansencentrum Unia concludeerden toen echter dat er van handistreaming in de praktijk nog weinig sprake is. Het is te hopen dat het huidige federale actieplan daar verandering in brengt en niet in de schuif blijft liggen om stof te vergaren.

Minister Lalieux benadrukt zelf dat het actieplan geen opsomming is van louter goede intenties of losse ideeën, maar concrete acties en doelstellingen bevat die op korte, middellange of lange termijn ingelost moeten worden. Onafhankelijk Leven is tevreden met dit engagement en zal er verder op toezien dat de ambitieuze beloftes ook ingelost worden.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord