Advieslijn 03 808 22 99

Alles kan beter

Geschreven op ma 18 maart, 2019 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Alles kan beter

De verkiezingen van een nieuwe Vlaamse regering komen eraan in mei. De komende weken voeren wij de druk verder op. Maar wat wil Onafhankelijke Leven vzw eigenlijk? Dit keer: het PVF systeem verbeteren en uitbreiden.

Op 1 januari 2017 schakelden alle meerderjarige PAB’ers en mensen die gebruik maakten van een voorziening over naar het PVF systeem. Dat heeft veel veranderd. Iedereen heeft nu een eigen budget in de vorm van een cashbudget of een voucher. In principe kan iedereen nu meer keuzes maken. Het budget gebruiken voor besteding bij een zorgaanbieder of voor persoonlijke assistentie.

De laatste 3 jaren kwamen er erg veel nieuwe regels. Niet iedereen heeft die al onder de knie. Niet elke vraag kreeg tijdig een goed antwoord.

Alles kan beter

Dit jaar zal het systeem een eerste keer geëvalueerd worden. Wat loopt goed? Wat kan beter? Hebben mensen met een handicap nu een betere kwaliteit van leven? We doen alvast een schot voor de boeg, omdat we willen dat de volgende regering verder bouwt aan het PVF systeem.

Wat houdt dit in?
• Persoonsvolgende financiering uitbreiden naar kinderen en jongeren met een handicap.
• Het PVF systeem verbeteren

PVF systeem voor de meerderjarigen verbeteren

Wat kan verbeterd worden?

  • De aanvraagprocedure is nu heel slopend voor mensen met een handicap. Doe procedure duurt ook vrij lang (gemiddeld 9 maanden). Verschillende diensten zijn hierin betrokken.
  • Er zijn verschillende groepen van mensen die aurtomatisch een budget krijgen. Daarnaast wachten ook mensen in prioriteitengroepen.
  • Het voucher systeem is ook verwarrend voor mensen die voor een voorziening kiezen, bijvoorbeeld als ze moeten afspreken wat hun zorg en ondersteuning kost. Misschien kan dit anders geregeld worden.
  • Voor mensen die met cash werken is er nogal wat administratie. Dat is natuurlijk belangrijk, maar de link met kwaliteit van leven wordt nog onvoldoende gelegd.

De komende weken gaan we nog op basis van onze ervaringen concretere voorstellen formuleren.


PVF systeem uitbreiden naar kinderen en jongeren

Het persoonlijke assistentiebudget is daarvoor zeker een hefboom. Het kan niet zijn dat de ongelijkheid blijft duren voor ouders die kiezen om zelf de zorg te organiseren voor hun kind. Kiezen voor een voorziening levert nu een hoger budget op, en bovendien ook sneller een oplossing. Ook de MFC’s zullen onder ogen moeten zien dat meer ouders willen kiezen om zelf de zorg en ondersteuning voor hun kind te organiseren. Ouders moeten vrij en goed geinformeerd deze keuzes kunnen maken.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord