Advieslijn 03 808 22 99

'Alleen gaan wonen was het begin van mijn vrijheid'

Geschreven op di 17 januari, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Getuigenis

'Alleen gaan wonen was het begin van mijn vrijheid'

Dominiek Porreye is 58, heeft een verstandelijke beperking en woont helemaal zelfstandig met de hulp van zijn assistenten en zijn netwerk in het Begijnhof in Gent. Dat is lang niet zo geweest, een hele tijd terug woonde Dominiek in een voorziening, 39 jaar lang. Daar voelde hij zich niet goed.

Het is door de ontmoeting met wijlen Jan-Jan Sabbe dat Dominiek erin slaagde om helemaal alleen te gaan wonen. Het begin van zijn vrijheid, zegt Dominiek.

“Ik voelde me niet goed in de instelling”

“Op een congres in Brugge ontmoette ik Jan-Jan Sabbe. Het ging over persoonlijke assistentie en inclusie. Het werken met een budget om assistenten aan te werven was toen nog maar een proefproject. En ook nog niet mogelijk voor mensen met een verstandelijke beperking.” 

“Ik raakte met Jan-Jan aan de praat en vertelde dat ik in een voorziening zat waar ik me niet goed voelde. Daar waren veel redenen voor. We konden bijvoorbeeld zelf niet kiezen wat we aten of wanneer we gingen slapen. Ik wilde dat wél. Ik had vrijheid nodig.” 

“Ook na het congres bleven we elkaar regelmatig zien, op zondag aten we samen een éclairke. Die zondagen mis ik nog altijd, Jan-Jan was voor mij een heel belangrijk persoon, ik zie hem als mijn broer. Tijdens die vele gesprekken sloten we een contract: binnen 2 jaar zou Jan-Jan me uit de voorziening helpen. Het heeft zelfs zo lang niet geduurd.”

“Jan-Jan zorgde voor een netwerk rondom mij, voor het aanstellen van persoonlijke assistenten. Hij heeft dus een grote bijdrage geleverd ten aanzien van mijn zelfstandig leven. Door zijn motivatie ben ik alleen gaan leven." 

"Vechten voor onze rechten"

"Ik kom op voor de rechten van personen met een beperking. Zo zetel ik in tal van organisaties die in het teken staan van deze rechten, zoals Grip vzw, Onze Nieuwe Toekomst vzw, de adviesraad van de stad Gent. En ik ben ook trotse ambassadeur bij Onafhankelijk Leven vzw. Als persoon met een beperking moet je vechten voor je rechten, dat zou ik iedereen aanraden." 

Relaties en seksualiteit bespreekbaar maken

Sinds vorig jaar is Dominiek - samen met zijn assistenten - aan de slag gegaan met een lessenpakket over relaties en seksualiteit bij mensen met een beperking. Het is een thema waar Dominiek al meer dan 30 jaar mee bezig is. Hij heeft jarenlang gedroomd om een vorming en lessenpakket rond dit thema naar buiten te brengen. Met de hulp van Samen aan Zet (Stad Gent) en Onafhankelijk Leven is deze droom nu werkelijkheid geworden.

"In de instelling kwamen seks en relaties nooit ter sprake. Terwijl iedereen nood heeft aan vriendschap en warmte. Ik ben blij dat ik samen met mijn assistent andere mensen met een handicap nu verder op weg kan helpen.” 

“Stiekem droom ik ervan dat het lespakket nog meer ingang krijgt op universiteiten en hogescholen. Studenten die later als begeleider of opvoeder in contact zullen komen met mensen met een handicap, hebben er alle baat bij om ook tijdens de studies al met het thema aan de slag te gaan. 

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat het ons weten! 

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord