Advieslijn 03 808 22 99

Alle zorg op je schouders

Geschreven op ma 11 mei, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Alle zorg op je schouders

We krijgen heel wat signalen van ouders die het moeilijk hebben. Ook Terzake bracht het verhaal van enkele ouders die nu thuis volledig zelf instaan voor de zorg en ondersteuning van hun kind met een handicap. Ze maakten voor corona gebruik van een voorziening. Of hun kind ging naar het buitengewoon onderwijs. Door corona valt dit nu helemaal weg. Nagenoeg alle zorg rust nu op hun schouders. En het duurt allemaal veel langer dan verwacht.

Voorzieningen werken door

Deze getuigenissen, net zoals de cases die we de voorbije weken via verschillende kanalen binnenkregen, grijpen ons erg aan. Veel ouders begrijpen nog altijd niet waarom de voorzieningen verder geld krijgen terwijl hun kind gewoon thuis zit. In principe werken de voorzieningen door en moeten ze contact blijven houden met hun gebruikers. Indien mogelijk springen ze ook bij in collega- voorzieningen of woonzorgcentra.

Hulp bij besteding extra budget

De Vlaamse regering kwam inderdaad voor PAB- en PVB-budgethouders  over de brug met extra budget. Dat biedt wat soelaas. Maar het is niet zo eenvoudig om dat extra geld nu echt ook te benutten.
Wij helpen jullie hier graag bij. Er zijn zeker mogelijkheden om dat extra geld te gebruiken. We schreven hierover al enkele artikels.  Heb jij hierover vragen, contacteer dan zeker onze advieslijn.

Voor kinderen die anders gebruik maken van een MFC maar nu thuis zijn, is niets voorzien. Ouders rekenen dan nog des te meer op hun voorziening. 

Ouders niet in de steek laten

De ouders hebben veel waardering voor de voorzieningen die in deze moeilijke tijd toch contact blijven houden en de vinger aan de pols houden. Ze bieden soms aan om hun kind toch opnieuw te laten opnemen, regelen dat therapieën thuis toch verder kunnen lopen, peilen via telefoon naar de haalbaarheid van het thuisverblijf. Ze sturen activiteiten- of oefenschema’s door, nodigen ouders uit voor een gesprek in de voorziening, Sommige voorzieningen of diensten pasten hun aanbod aan en bieden onder strikte voorwaarden ook praktische hulp aan of andere individuele ondersteuning.

Contacteer uw voorziening

Feit dat binnenkort bezoek mogelijk wordt én het feit dat ouders samen met de voorziening kunnen afspreken hoe ze dit het best organiseren, is een lichtpunt in de duisternis. Vanaf 18 mei kan ook ambulante hulp opstarten. Ouders blijven evenwel vragen hebben over de omstandigheden binnen de voorziening waarin de lockdown en eventuele quarantaine en bezoek worden georganiseerd. We raden ouders zeker aan hierover op tijd contact op te nemen met hun voorziening en niet te aarzelen om hierover vragen te stellen.

Contacteer uw gebruikers

Maar zoals uit de reportage van Terzake blijkt, hebben de meeste ouders geen energie meer om zelf hiervoor initiatief te nemen of om er veel paperassen bij te krijgen. Ze waarderen het dat de voorzieningen zelf het nodige doen. Sommige voorzieningen kunnen daarvoor nog een tandje bijsteken.

Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn

Ben jij ouder en zit jij te nog wachten op nieuws en wat ondersteuning van je voorziening? Of kreeg jij ondertussen wél al ondersteuning van je voorziening? Laat het ons dan weten per mail of telefoon

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord