Advieslijn 03 808 22 99

Afschaffing Bijkluswet: zware klap voor mensen met een handicap

Geschreven op do 5 november, 2020 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Afschaffing Bijkluswet: zware klap voor mensen met een handicap

Veel mensen met een handicap rekenen op een netwerk van mantelzorgers, vrijwilligers en persoonlijke assistenten voor de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Het systeem van onbelast bijverdienen gaf budgethouders extra mogelijkheden om de noodzakelijke ondersteuning te vinden. Daarom werd het op korte tijd erg populair. Helaas is de wet vernietigd, zonder oplossing voor mensen met een handicap.

Bijkluswet was een geschenk

Sinds de zomer van 2018 kunnen mensen met een handicap via het systeem van onbelast bijverdienen een assistent inschakelen om te helpen bij dagelijkse activiteiten. Voor velen kwam was dit nieuwe systeem als geroepen.

“Ik krijg een persoonsvolgend budget waarmee ik zorg en ondersteuning kan inkopen”, vertelt Viviane . “Maar dat budget is te beperkt om een persoonlijk assistent in dienst te nemen. Daarom was ik zo dankbaar toen de Bijkluswet werd goedgekeurd. Dankzij dat systeem kan ik alle ondersteuning betalen die ik nodig heb.”

Door haar fysieke handicap heeft Viviane veel assistentie nodig om zelfstandig te kunnen wonen en leven. “Voordat de Bijkluswet bestond, moest ik de zorg die ik nodig heb deels met mijn eigen spaargeld betalen. En als dat op is, dan is het gedaan.”

10% minder zorg en ondersteuning in 2021?

Vanaf 1 januari 2021 zal niet meer mogelijk zijn om een assistent te vergoeden via het systeem van onbelast bijklussen. Daarom maken budgethouders zich zorgen. Onze advieslijn krijgt veel ongeruste vragen van mensen met een handicap die op zoek moeten naar een andere manier om hun assistent te organiseren.

Bijklussen zal mogelijk blijven via deeleconomieplatformen. Helaas zullen bijklus-assistenten dan 10% belasting betalen op hun inkomsten. Vermits niemand graag minder verdient voor hetzelfde werk, vrezen veel mensen met een handicap dat ze vanaf volgend jaar 10% meer zullen moeten betalen zodat hun assistent hetzelfde netto bedrag overhoudt.

Dat betekent dat ze 10% minder zorg kunnen betalen met hun persoonsvolgend budget. En die zorg is niet optioneel. Die zorg is noodzakelijk om een eigen leven uit te bouwen, zelfstandig te wonen en te leven. Viviane: “Zal ik volgend jaar mijn assistenten kunnen betalen die voor mij te koken, mij te helpen als ik naar het toilet moet of mij in mijn bed te helpen?

Puzzelen om de noodzakelijke zorg te vinden

"Het is heel jammer dat onbelast bijklussen via het burger aan burger-systeem stopt", zegt ook Katrien, mama van een dochter met meervoudige handicap.

"Ik snap ergens dat mensen dit valse concurrentie vinden voor een tuinman bijvoorbeeld. Maar zorg voor mensen met een handicap is anders. Het is een hele puzzel om - met een klein budget - de best mogelijke ondersteuning te vinden voor mijn dochter. We combineren een vaste assistent, vrijwilligers, dienstenchequewerknemers en mensen die onbelast bijklussen. Als die laatste mogelijkheid wegvalt, dan kan mijn dochter een pak minder assistentie krijgen."

"Mocht mijn dochter het budget krijgen waar ze recht op heeft, dan had ik dit systeem niet nodig. Maar ze staat nog op een wachtlijst voor een verhoging van het budget, en dat zal niet meteen komen. Dus het is roeien met de riemen die ik heb."

Oplossing voor mensen met een handicap

Onafhankelijk Leven vraagt daarom een oplossing voor mensen met een handicap, zodat zij ook in 2021 kunnen rekenen op de ondersteuning en zorg die ze nodig hebben. Wie met een cashbudget werkt, moet het doen met het geld dat hij of zij krijgt. Als assistenten duurder worden, betekent dat minder uren zorg. Daarom stellen we aan de federale regering voor om geen belastingen te heffen op persoonlijke assistentie via deeleconomie.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord