We moeten vandaag helaas afscheid nemen van Jan Troost, een Nederlandse activist die 50 jaar lang streed voor rechten van mensen met een handicap. Hij opende de ogen van veel mensen en was een voorbeeld voor veel andere mensenrechtenactivisten.
Jan Troost (65) doet bij velen misschien geen belletje rinkelen. Maar hij stond 50 jaar lang op de barricade voor de rechten van mensen met een handicap. Zelf zat hij al zijn hele leven in een rolstoel als gevolg van de aandoening osteogenesis imperfecta (brozebottenziekte). Al in 1972, hij zat toen nog op internaat, organiseerde hij zijn eerste demonstratie. Hij eiste samen met andere mensen met een handicap toegang tot een gebouw vol met trappen.
"Dat was een ommekeer in mijn leven. Ik wilde gewoon mee kunnen doen. Maar daarvoor moest er nog heel veel veranderen op straat, in het wonen, werken", aldus Troost. "Ik dacht dat ik in vijf jaar de samenleving wel zou kunnen veranderen. Dat is helaas niet gelukt. Er is nog veel werk aan de winkel.”
Inspiratie voor andere activisten
Gedurende zijn leven ontmoette Jan Troost heel veel invloedrijke mensen. Hij reisde naar Rusland, Japan en Amerika. Met maar één doel: gelijke rechten voor iedereen, dus ook voor mensen met een handicap. Ook een paar van de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven hadden het voorrecht om Jan Troost te ontmoeten. Ze willen het voorbeeld van Jan verderzetten en blijven strijden voor een inclusieve samenleving.
“We wensen Jan veel liefde en zonneschijn op het pad dat hij nu gaat bewandelen. Naast verdriet is er ook overvloedige liefde als we aan Jan Troost denken. Zijn voorbeeld geeft ons kracht om verder te doen en om het VN-verdrag dat de rechten van mensen met een handicap omschrijft, nog sterker en beter op het netvlies van onze politici te krijgen", zegt Liesbeth Gheldof namens de ambassadeurs.
Jan hield tot op het einde zijn leven in eigen handen. Zijn jaren van activisme heeft hij zelf gedocumenteerd en binnenkort gaat een YouTube-kanaal online met zijn nalatenschap voor de eeuwigheid.
Een rouwbetuiging achterlaten voor de familie van Jan? Dat kan hier.