Advieslijn 03 808 22 99

Aanpak van de wachtlijsten in 2018

Geschreven op do 4 januari, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Aanpak van de wachtlijsten in 2018

Onafhankelijk Leven vzw blijft ervoor strijden dat elke persoon met een ondersteuningsnood recht krijgt op een eigen budget. De wachtlijsten, zowel bij minderjarigen als bij meerderjarigen, blijven veel te lang. Begin december lanceerde minister Jo Vandeurzen zijn aanpak van de wachtlijsten voor de komende 2 jaar. Ondertussen weten we hierover meer. De Vlaamse regering voert uit wat ze heeft beloofd. We vatten het voor jou samen.

Meer PAB budgetten in 2018

In 2018 is 7,6 miljoen beschikbaar voor de toekenning van nieuwe PAB budgetten. We ramen dat hierdoor volgend jaar ongeveer 200 gezinnen een PAB zullen krijgen. Er is in ook 1 miljoen euro voorzien voor de minderjarigen die door een Jeugdrechter “geplaatst “ worden in een voorziening.

In 2019 zal er een gelijkaardig bedrag voorzien worden. Maar het blijft nog  duister over wat er dan precies zal gebeuren rond minderjarigen. We verwachten tegen dan een eerste stap in de persoonsvolgende financiering.

Extra PVB’s voor mensen in prioriteitengroepen

De minister heeft 36 miljoen om de komende 2 jaar mensen een PVB te geven die op de wachtlijst staan. Deze mensen behoren tot prioriteitengroep 1, 2 of 3. Samen gaat het over 876 mensen. Dat is wel een raming. De eerste groep zijn de meest dringende. 90% van het budget zal naar deze prioriteitengroep 1 gaan. De verwachting is dat 763 mensen zo een PVB krijgen. Voor prioriteitengroep 2 zullen er dat veel minder zijn: 21… In prioriteitengroep 3 zitten de meeste mensen die op een PVB wachten (ca. 11.000!). Daarvan zullen er 92 een PVB krijgen.

Nieuw is dat er vanaf 2018 zal vertrokken worden vanaf één Vlaamse lijst. Daarvoor werd gekeken naar de wachtlijst per provincie.

Naar een recht op ondersteuning?

De minister wil tegen 2020 zorgen voor zorggarantie voor de mensen met de grootste ondersteuningsnood. Deze groep krijgt een PVB via een automatische toekenning of omdat ze tot de eerste prioriteitengroep behoren.

Mochten er nu geen mensen meer bijkomen in prioriteitengroep 1 dan heeft de minister tegen 2020 zijn doel voor een flink deel bereikt. Maar we weten dat er vandaag, morgen, overmorgen,… meer mensen met een grote en dringende ondersteuningsnood bijkomen!

De minister wil dat iedereen die in deze groep terecht komt, binnen het jaar ook effectief een PVB zal krijgen. Voor Onafhankelijk Leven vzw is dit echt een breekpunt. Zoiets belangrijks moet in een wet komen zodat mensen dit ook als een recht kunnen afdwingen!

Meeste PVB’s via een automatische toekenning

De komende 2 jaar gaat ongeveer 110 miljoen euro naar deze groep. Het gaat over mensen die recht hebben op een PVB omwille van bijvoorbeeld een noodsituatie (bv als de ouders wegvallen) of een spoedprocedure (bv bij een snel degeneratieve aandoening). Voor noodsituaties wordt 21 miljoen gereserveerd, voor spoedprocedures 12 miljoen.

Nieuw is dat vanaf volgend jaar ook gebruikers van een voorziening recht hebben op een automatische toekenning indien ze door omstandigheden genoodzaakt zijn om voltijds in een voorziening te verblijven, dus 7 dagen op 7. Daarvoor wordt 8 miljoen opzij gezet. De wetgeving hiervoor moet nog definitief goedgekeurd worden door de Vlaamse regering. We verwachten dat dit nu snel zal gebeuren.

Nieuw is ook dat er een budget wordt gereserveerd voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en “uitgerevalideerd” zijn (voor een 60 tal). Ook voor 110 geïnterneerden met een handicap zal gepast zorg worden voorzien.

Ook voor de jongvolwassenen die overgaan van een MFC naar een PVB is budget voorzien (35 miljoen).

Uitbreiding respijtzorg

Mensen die met hun PVB enkel assistentie of dagondersteuning hebben zullen in 2018 en 2019 beroep kunnen doen op een ruimer aanbod voor respijtzorg. Dat is een mogelijkheid om even terug op adem te komen en gedurende een beperkte periode in een gespecialiseerde voorziening te verblijven. Deze zorg is beter bekend onder de noemer “kortverblijf”.

Ook hiervoor moet nog een definitief besluit worden genomen. Voor Onafhankelijk Leven was het belangrijk dat ook mensen die enkel met cashbudget werken (maar geen woonondersteuning hebben) hiervoor ook in aanmerking komen. Van zodra we hierover meer nieuws hebben komen we hierop terug.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord