Advieslijn 03 808 22 99

Aan het onderhandelen met zorgaanbieders? Wij staan je bij

Geschreven op ma 5 augustus, 2019 door Ife Verhoeven in de categorie Blog

Aan het onderhandelen met zorgaanbieders? Wij staan je bij

Misschien kreeg je alleen al bij het lezen van ‘onderhandelen met zorgaanbieders’ kippenvel? Of je nu zorgaanbieder bent of zorg nodig hebt, onderhandelen over contracten gaat vaak gepaard met meer dan genoeg stress. Nochtans heeft het heel wat voordelen om met elkaar in overleg te gaan.

Ik ben Ife, coach bij Onafhankelijk Leven. Als coach help ik mensen met het beheer van hun PAB of PVB en ga ik bij hen aan huis. Ook help ik regelmatig mensen bij onderhandelingen over zorgcontracten. Soms is het vooral de mens met een handicap die vragen heeft. Wil je het contract voor me vertalen in mensentaal? Wat zijn mijn rechten? Kan ik mijn zorg anders organiseren? Maar ook de zorgaanbieder heeft soms nood aan de steun van Onafhankelijk Leven.

Mensen hebben nood aan extra info over de mogelijkheden van het persoonsvolgend budget (PVB). Want geef toe, begrippen als ‘voucher’, ‘cash’, ‘terugvorderbaar voorschot’,’ kostenstaat’, of ‘overeenkomst’ zijn niet vanzelfsprekend. Hoe zit het PVB-systeem precies in elkaar? Wat kan wel en niet volgens de regels?

In dit artikel wil ik vooral mensen met een handicap en zorgaanbieders aan het woord laten. Een getuigenis is vaak duidelijker dan de zoveelste theoretische uitleg. Daarom stelde ik de personen en zorgaanbieders die ik al hielp een vraag: of ze het een meerwaarde vinden dat Onafhankelijk Leven betrokken was in hun onderhandelingen? Ik kreeg heel wat feedback die ik hieronder verzamelde.

Wil jij ook de hulp van één van onze coaches? Bel naar de advieslijn voor een afspraak.

Voor we aanklopten bij vzw Onafhankelijk Leven, hadden we het gevoel in een impasse te zitten.
Een aantal zaken liepen niet zoals we verwacht hadden. En we hadden het gevoel dat we naar de zorginstellingen heel voorzichtig moesten zijn: mijn zus is afhankelijk van hun zorg, daardoor bevind je je in een vragende maar tegelijk een heel kwetsbare positie.

Onze coach luisterde zorgvuldig en stelde vragen om zo te komen tot een duidelijker vraagstelling. Echt luisteren, naar mij, naar mijn moeder en vooral ook naar mijn zus. Ze nam er ook tijd voor!

Ik had het gevoel dat een organisatie onvoorwaardelijk kiest voor ons. We hadden iemand die naast ons stond in die zoektocht, los van eigen belangen, los van financiële voordelen. Dat was voor ons volkomen nieuw. Wat me ook opviel, was de kordaatheid: in ons bijzijn online op zoek gaan naar oplossingen, telefoneren naar instanties met de telefoon op luidspreker, mee aanwezig zijn op een gesprek dat misschien wel lastig kon worden, alles financiële heel transparant maken en duidelijk uitleggen… Dit heeft rust gebracht: Dat we het niet allemaal alleen moeten uitzoeken en ook dat onze vragen serieus genomen worden. Bovendien is de situatie van mijn zus drastisch verbeterd en is ook de communicatie met de zorgvoorziening er op vooruit gegaan!

- Zus van E.P. (Oostende)

Wij vonden het voor ons zeer belangrijk om bijstand te krijgen bij het zorgoverleg van de voorziening omdat wij niet weten hoe alles in zijn werk gaat. Dankzij deze hulp is het contract aangepast naar een contract op maat en konden we met persoonlijke assistentie starten. Dit is voor ons een pluspunt waardoor we onze zoon beter kunnen steunen. Zonder de steun van een coach zouden wij dit niet kunnen doen hebben.

- Mama van S.C. (Sijsele)

Voor mij als bewindvoerder is het een absolute meerwaarde in het kader van het PVB in diverse dossiers om op de diensten van Onafhankelijk Leven een beroep te kunnen doen. Als advocaat ben ik vertrouwd met het juridische, administratieve en financiële luik, maar de waaier aan mogelijkheden voor persoonlijke assistentie op gepaste maat is mij niet gekend. Wij zaten al meermaals samen met voorzieningen en Onafhankelijk Leven, wat zeer verrijkend en verruimend was. Alle expertise bijeen leggen helpt degene die de assistentie nodig heeft maximaal. Deze communicatie en manier van werken kan ik iedereen aanraden.

- I.M. (Advocaat regio Gent)

Door de tussenkomst van onze coach van Onafhankelijk Leven vzw, kwam er steun en ruimte om zaken bespreekbaar te maken. De persoon met beperking staat centraal en samen met het netwerk wordt bekeken wat eventueel anders kan, hoe dit in te passen is en wat andere mogelijkheden zijn.

Onze coach werd letterlijk en figuurlijk een buffer tussen ons en de zorgaanbieder, waardoor ik dingen in vraag kon stellen én ik de bevestiging van haar als “neutrale derde” kreeg dat mijn gevoel gedeeld werd.

In onze situatie gingen we daarna samen op zoek naar initiatieven die meer aanleunden bij onze wensen. We namen contact op met verschillende aanbieders, er werd uitgetest en uiteindelijk voor een totaal nieuwe projecten gekozen.

Zowel op vlak van dagbesteding als van woonondersteuning, brachten we wijzigingen aan. De combinatie van de verschillende initiatieven zorgen ervoor dat onze zoon zich nu gehoord en ondersteund voelt op het pad van zelfontwikkeling.

- Mama van J.V. (Beernem)

De vergunde zorgaanbieders krijgt in de transitie naar Persoonsvolgende Financiering heel wat te verduren. Hierdoor ontstaat het gevaar dat de budgethouder in zijn/haar beslissingsrecht soms wat gefnuikt, te weinig of zelfs niet gehoord wordt. Een bijstandsorganisatie kan het evenwicht op een respectvolle en voor alle partijen haalbare wijze herstellen. Dit levert breed gedragen en duurzame oplossingen op.

- Feedback van een VZA (Brugge)

De aanwezigheid van de coach was vooral van belang omdat de ouders heel onwennig waren met het nieuwe systeem en de implicaties die dit zou kunnen hebben voor de opvang hun kind. Ik had het gevoel dat ze de coach beschouwden als hun belangenbehartiger, vertrouwenspersoon waardoor ze gerustgesteld waren als de coach kon bevestigen dat de oplossing die we voorstelden echt wel goed in elkaar stak.

- Feedback van een VZA (Houthulst)
De aanwezigheid van een bijstandsorganisatie bij een overleg met de budgethouder is zeker een meerwaarde. De bijstandsorganisatie zoekt samen met een budgethouder en de zorgaanbieder naar een goed afgestemde begeleiding. De budgethoudervereniging stelt zich op als een partner in het bereiken van een goede overeenkomst. Het voordeel is dat er zo gemakkelijker afspraken worden gemaakt waar beide partijen zich in kunnen vinden en die ook duidelijk zijn. De bijstandsvereniging helpt de budgethouder om realistische verwachtingen te hebben van de dienstverlening. In geval van onenigheid neemt de bijstandsvereniging een bemiddelende rol op.

- Feedback van een VZA (Kortrijk)
Ik en mijn echtgenote vinden het een grote meerwaarde dat er een bijstand is zoals jullie waar de ouders en de persoon met een beperking zich kunnen op beroepen. Sedert de invoering van het PVB is het voor ons niet duidelijk waar de persoon recht op heeft en welke inspraak hij/zij heeft in de beslissingen die de voorziening neemt. Zeker wanneer er ook een juridische bewindvoerder tussen de persoon en de voorziening staat, krijgt je het gevoel dat de persoon met een mentale beperking en zijn omgeving op geen enkel punt nog inspraak of controle kan uitoefenen. Daarom is er zeker een bijstand nodig tussen de persoon en de voorzieningen (en indien van toepassing, de bewindvoerder). Onafhankelijk Leven vzw is daar zeker een goede schakel in!

- Papa van A.V. (Brugge)
Ik vond het zeer nuttig dat de coach aanwezig was op het overleg. Iedereen voelt zich meer op zijn of haar gemak. Je voelt dat de nodige kennis rond de persoonsvolgende financiering  mee aan tafel zit, wat nog meer vertrouwen kan bieden. In dit traject bracht de coach van begin af aan een zeer open communicatie waar weinig ruimte is voor verstoorde communicatie.
Ik kan een bijstandsorganisatie zeker aanraden bij de collega voorzieningen, vooral wanneer het om moeilijkere dossiers gaat waar een vertrouwensband en een stuk bemiddeling van een niet rechtstreeks betrokken partij welkom is!

- Feedback van een VZA (Brugge)
 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord