Advieslijn 03 808 22 99

Aan de slag met dienstencheques

Geschreven op ma 3 april, 2023 door Sokayna El Mkarraf in de categorie Assistentie

Aan de slag met dienstencheques

Wist je dat je dienstencheques mag betalen met je PAB of PVB? Van poetshulp tot vervoer, met dienstencheques koop je goedkoop ondersteuning in. Maar hoe werk je met dienstencheques? Wat mag? En wat niet? We zetten alles voor jou op een rijtje. 

Dienstencheques betalen met mijn PAB of PVB

Met dienstencheques betaal je assistentie in het huishouden. De assistent werkt via een dienstenchequebedrijf en voert huishoudelijke taken bij je thuis uit. Per gepresteerd uur betaal je de assistent een dienstencheque. Die dienstencheques koop je aan bij Sodexo. 

Takenpakket

Huishoudhulp in het huis

 • De woning schoonmaken en de ramen lappen
 • Wassen en strijken
 • Occasioneel naaiwerk
 • Maaltijden bereiden

Het moet gaan om:

 • Huishoudhulp: klussen zoals een toilet repareren, elektriciteitswerken, schilderen, tuinieren, babysitten, bejaarden opvangen of kleine verbouwingswerken mag niet.
 • Taken in de privésfeer: huishoudelijke taken in de woning mogen alleen met dienstencheques betaald worden als het gaat om taken in de privésfeer. 

​Huishoudhulp buiten het huis 

 • Dagelijkse boodschappen voor het huishouden
 • Strijkwerk bij een erkend dienstenchequebedrijf
 • Vervoer van personen met een beperkte mobiliteit 

Opgelet: Verzorgingstaken mag je niet betalen met dienstencheques. Dat zijn taken zoals wassen, aankleden en op het toilet helpen. Bovendien mag de assistent geen bloed- of aanverwant tot de 2de graad zijn of huisgenoot van de budgethouder of persoon met handicap.

Hoe ga ik aan de slag?

 • Stap 1: zoek een dienstenchequebedrijf en sluit een overeenkomst met hen af. 
 • Stap 2: registreer je de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf via MijnVAPH of via het registratieformulier
 • Stap 3: koop dienstencheques aan bij Sodexo. De betaling voer je uit van de PAB- of PVB-rekening. Je registreert géén overeenkomst met Sodexo bij het VAPH. Belangrijk: Koop de dienstencheques pas aan nadat je een overeenkomst afsloot met een dienstenchequebedrijf. Dienstencheques die je aankocht vóór de start van de overeenkomst kan je niet betalen met je budget.
 • Stap 4: breng de kost van de aangekochte dienstencheques in onder de overeenkomst met het dienstenchequebedrijf. Registreer de dienstencheques op de aankoopdatum of de periode van de prestatie.
 • Stap 5: betaal de assistent met de aangekochte dienstencheques. 

TIP! Had je al een overeenkomst met een dienstenchequebedrijf voor de terbeschikkingstelling van je PAB of PVB? Dan moet je géén nieuwe overeenkomst afsluiten. Je registreert je huidige overeenkomst met als startdatum de datum van terbeschikkingstelling van je budget. De dienstencheques die je aankocht na die datum, mag je betalen met je budget. 

Waar moet ik op letten? 

Iedere aangekochte dienstencheque is één jaar geldig. Daarna vervallen de dienstencheques en kan je ze niet meer gebruiken. Nadert de vervaldatum? Vraag aan Sodexo om de dienstencheques terug te betalen of om te ruilen. Als je PAB of PVB stopt, dan moet je de dienstencheques terugsturen naar Sodexo. Stap je over van een PAB naar PVB? Dan kan je de dienstencheques die je aankocht met je PAB verder gebruiken.

Op de website van de Dienstencheques Vlaanderen vind je de nodige documenten om je dienstencheques om te ruilen of terug te betalen.   

Klik hier als je werkt met elektronische dienstencheques. 
Klik hier als je werkt met papieren dienstencheques. 

Opgelet! Eventuele kosten die daardoor aangerekend worden kan je niet met je PAB of PVB betalen.  Vervallen dienstencheques worden niet terugbetaald.  

Ook mag je het fiscaal voordeel van dienstencheques die je aankocht via je PAB of PVB niet opnemen in je belastingaangifte. Breng de fiscus op de hoogte om misverstanden te voorkomen. Leg uit waarom je het fiscaal voordeel van de dienstencheque niet invult of waarom je het hebt verwijderd.

Hoeveel dienstencheques? 

Heb jij of heeft je kind een handicap? Dan heb je jaarlijks recht op 2000 dienstencheques van 9 euro. Doe je aanvraag voor een verhoogd quotum via de beveiligde zone van Sodexo. Je bent niet verplicht om dit aan te vragen of om zoveel dienstencheques aan te kopen. Koop wat je nodig hebt. 

Een vraag?

Bel naar de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of stuur een mailtje naar advies@onafhankelijkleven.be. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord