Advieslijn 03 808 22 99

9 mensen met een handicap nemen deel aan Urban Trail Gent dankzij 100 assistenten uit bedrijfswereld

Geschreven op ma 7 november, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

9 mensen met een handicap nemen deel aan Urban Trail Gent dankzij 100 assistenten uit bedrijfswereld

Zondag 23 oktober namen zo’n 3.500 sportievelingen deel aan de Urban Trail in Gent. Onafhankelijk Leven stuurde ook 9 enthousiaste rolstoelgebruikers (!) mee. Ze kregen ondersteuning van meer dan 100 assistenten, dat waren werknemers uit verschillende grote en kleine bedrijven. Met de actie vroeg Onafhankelijk Leven meer aandacht voor assistentie bij mensen met een handicap.

Brent, Obe, Jonas, Glenn, Ben, Sam, Lore, Frank en Kristal. Dat waren de 9 rolstoelgebruikers die deelnamen aan de Urban Trail in Gent. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze deelnamen aan een Urban Trail, anderen waren niet aan hun proefstuk toe. Ze werden ingeschreven door Onafhankelijk Leven, als symbolische actie en statement.

“Verheugd dat mensen met een handicap dit ook kunnen beleven”

“Door corona was het even op de tanden bijten, want 2 jaar na elkaar kon de Urban Trail niet plaatsvinden. Maar dit jaar kon de Urban Trail terug doorgaan, we waren dus zeer verheugd met onze deelname in Gent. We vinden het belangrijk dat mensen met een handicap dit kunnen beleven om te tonen dat er veel mogelijk is, ook met een handicap. Als ze maar de juiste ondersteuning en assistentie krijgen”, zegt Kurt Jacobs van Onafhankelijk Leven vzw.

“Vandaag wachten meer dan 15.000 volwassenen én meer dan 1.500 kinderen op een budget van de overheid. Met dat budget kunnen zij de ondersteuning en assistentie inkopen die zij nodig hebben om een gewoon leven te leiden. Onze deelname aan de Urban Trail is vooral heel leuk. Maar toch willen we hiermee ook aandacht vragen. Mensen met een fysieke of verstandelijke handicap hebben récht op assistentie. En récht op een leven in onze samenleving”, voegt Dave Ceule, directeur van Onafhankelijk Leven er nog aan toe.

“Unieke kans om gebouwen te bezoeken waar je anders niet binnengeraakt”

Rolstoelgebruiker Sam nam al verschillende keren deel aan de Urban Trail en was er deze keer ook terug bij. "Er waren veel trappen, maar mijn assistenten hebben dat heel goed gedaan. Ook al werd ons afgeraden om de crypte van de Sint-Pietersabdij af te dalen, toch hebben we het erop gewaagd. Met succes, het is ons gelukt! Het was een unieke belevenis, het is heel leuk dat ik hieraan kan deelnemen zoals iedereen anders," aldus Sam.

Rolstoelgebruiker Kristel Peeters voegt toe: “Het was een unieke kans om gebouwen te bezoeken die ik als rolstoelgebruiker nog nooit heb kunnen bezoeken. Ik speelde piano in de Quatre Mains (pianowinkel), las een boek in De Krook en werd onderweg aangemoedigd door een concertbandje en vele andere toeschouwers. Kortom: bewondering, genieten, lachen tot de buikspieren pijn deden, snelheid nemen, trappen nemen na 22 jaar in een rolstoel. Volgend jaar doe ik terug mee en dan voor de 12 kilometer!”

Ook Frank nam al 2 keer deel in het verleden en was meteen enthousiast om terug mee te doen: “Ik had een sterk team en we kozen deze keer voor de 12 kilometer. We passeerden terrasjes naast het water, doorkruisten de Boekentoren, het zwembad, een fuifzaal, een filmzaal, een pianowinkel, een industrieel museum en kregen zelfs extra koffiekoeken van toevallige passanten onderweg. Een luid applaus was ons deel bij de aankomst. Het was een perfect georganiseerde dag, volgend jaar mogen ze terug op me rekenen.

Assistentie door meer dan 100 assistenten uit kleine en grote bedrijven 

De rolstoelgebruikers kregen hulp van meer dan 100 assistenten. Dat waren werknemers uit verschillende kleine en grote bedrijven, voor 1 dag hebben zij een rolstoelgebruiker door het parcours van de Urban Trail in Gent begeleid. Ze moesten trouwens heel wat hindernissen overwinnen, op de route van 7 of 12 kilometer waren er maar liefst 18 locaties die hun deuren of ruimtes hadden opengezet. Zaten onder meer in het parcours: de Kunsthal van Gent, het Industriemuseum, Zwembad Van Eyck, De Krook, De Boekentoren, de Sint-Pietersabdij en het STAM museum.  

“Hoe onzekerder wij werden over kantelen met de rolstoel of over het 'in elkaar geschud worden' door de kasseien, hoe leuker rollende loper Glenn het leek te vinden. Super om te zien hoe hij aan het genieten was! Het was een heel leuke ervaring die ons met de neus op de feiten duwde in verband met toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. We vonden het echt een meerwaarde om Glenn te mogen voortduwen”, zeggen de medewerkers van Durabrik.

“Wij kenden Frank al van een vorige editie. Het was leuk om hem nog een keer terug te zien. Voor de rest was het heerlijk om te zien hoe jullie zich inzetten voor de 'rollende lopers'. De Urban Trail was goed georganiseerd met een gezellig kader en aandacht voor details,” aldus de medewerkers van SAP.

“Wij hebben met ons team van Anacura een onvergetelijke dag mogen meemaken. Rollende loper Obe en zijn mama Liesbeth zitten in ons hart. Het was een plezier om hen te mogen begeleiden doorheen het parcours van het o zo mooie Gent. We waren er allen getuige van dat Obe er ook overduidelijk van heeft genoten. Een supermooi initiatief waar we met veel plezier aan deelnamen en graag nog aan deelnemen,” besluiten de medewerkers van Anacura.

Deze bedrijven namen deel aan de Urban Trail in Gent (23 oktober 2022): Durabrik / Caminogroep, SAP, Deloitte, Anacura, Arcelor Mittal, Ivago, Helpper en NBA Verzekeringen / Hillewaere.

Ook deelnemen volgend jaar?

Zin om volgend jaar deel te nemen als rolstoelgebruiker of bedrijf? Stuur ons dan zeker een mailtje. We houden je dan graag op de hoogte van onze plannen voor volgend jaar.

Bekijk hieronder onze aftermovie

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord